Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Zaragoza

Știați că orașul Zaragoza găzduiește cel mai vechi sanctuar marian din lume și cel mai important din Spania?

Pe malul râului Ebro se înalță solemn, străjuit de cele patru turnuri, sanctuarul "Madonna del Pilar" (Pilar, în limba spaniolă, ar însemna stâlp, pilastru, coloană).

Tradiția spune că în aceste părți ale Spaniei a ajuns sfântul Iacob, fratele lui Ioan. Oarecum descurajat de insuccesul evanghelizării sale, el a început să plângă și să se roage. În jurul anului 40, Maria i-ar fi apărut apostolului pe un stâlp de alabastru și i-ar fi cerut să construiască, în acel loc, o biserică. Despre această apariție vorbesc și unele sfinte mistice, Maria d'Agreda și Caterina Emmerich.

Oricum, istoric se știe că în anul 711, înainte de invazia musulmanilor, la Zaragoza exista biserica "Sfânta Maria între Ziduri". În anul 1118, când Zaragoza a fost eliberată de sub dominația musulmanilor, aici s-a construit o biserică din care se mai păstrează doar o mică parte. În anul 1434, un incendiu distruge în mare parte biserica. Odată cu unificarea Spaniei (în secolul al XV-lea), sanctuarul de la Zaragoza primește titlul de sanctuar național, iar sărbătoarea s-a stabilit la 12 octombrie.

Edificiul, ce poate fi văzut azi, are o lungime de 132 m. Având în centru o cupolă mare (circa 80 m), înconjurată de altele zece mai mici și cu cele patru turnuri, atrage atenția chiar și unui necunoscător, datorită împletirii de stiluri. Simbioza de tehnici și inspirații musulmane și creștine a dus la un rezultat surprinzător, cupolele acoperite cu țiglă colorată îmbinată în geometrii rafinate fiind dovada încă vie a stilului occidental cu influențe islamice. Clădirea a fost începută de Francisco Herrera cel Tânăr în anul 1681 și continuată de Ventura Rodríguez în anul 1753. Forma prezentă a căpătat-o abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Stâlpii masivi din interior împart spațiul în trei părți foarte largi. Peretele și tavanul în stil maur, altarul gotic executat în alabastru și capelele în stil baroc sunt cele mai frumoase. Capela în care se află stâlpul care susține statuia Maicii Domnului, o mică statuie (39 cm) de lemn cu încrustații de argint, este zona cea mai vizitată de pelerini. Statuii Mariei i se schimbă veșmântul în funcție de culorile liturgice sau de diferite circumstanțe. Există chiar și un veșmânt în culorile drapelului românesc, donat de comunitatea românilor catolici din Zaragoza. Statuia a fost încoronată la 20 mai 1905, cu o coroană ornată cu circa zece mii de pietre prețioase, binecuvântată solemn de papa Pius al X-lea. În timpul războiului civil din Spania dintre anii 1936 și 1939, asupra bisericii au căzut trei bombe, dar niciuna dintre ele nu a explodat. Una dintre ele poate fi văzută și azi expusă pe un perete interior.

Sanctuarul din Zaragoza este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj ale catolicismului și adăpostește nu doar valori spirituale, ci și valori artistice datând din perioade diferite. Frescele de pe boltă sunt realizate de Francisco de Goya, iar la celelalte picturi au colaborat Velázquez, Ramon și Francisco Bayen.

Este cunoscută minunea lui Miguel-Juan Pellicer din Calandra. În urma unui accident a trebuit să i se amputeze piciorul. El s-a rugat înainte de operație în sanctuar, ca mulțumire că a scăpat cu viață. Nemaiputând să lucreze, devine cerșetor. Dar mereu își ungea rana cu ulei din lămpile de la sanctuar. După doi ani și cinci luni se trezește, în dimineața zilei de 29 martie 1640, cu ambele picioare perfect întregi și sănătoase. O comisie, numită de arhiepiscopul locului, a analizat și a declarat ca veritabilă vindecarea realizată de Maica Domnului.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat