Mesaje ale papei Francisc
Luna aceasta avem Ziua Mondială a Păcii (1 ianuarie) și ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (18 ianuarie). Pentru aceste două zile deosebite Sfântul Părinte a dat câte un mesaj, pe care le prezentăm în continuare pe scurt.
Deși se vorbește atât de mult despre pace și toată lumea o dorește, constatăm că încă mai sunt zone în care există războaie, cum ar fi: Irak, Siria, Orientul Mijlociu și Ucraina. Sfântul Părinte ne propune la început de an să contribuim la răspândirea păcii în lume. Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii are patru puncte. La început se aduc lămuriri referitoare la tema din acest an: "Nu mai sunt sclavi, ci frați". Cel de-al doilea punct atinge acele situații care îi umilesc pe oamenii contemporani, făcându-i să fie ca niște sclavi ai altor persoane. Cu privire la cauze, despre care se vorbește în cel de-al treilea punct, papa spune că "la rădăcina sclaviei se află o concepție despre persoana umană care admite posibilitatea de a o trata ca pe un obiect". În cel de-al IV-lea punct, suveranul pontif subliniază "munca enormă tăcută pe care multe congregații călugărești, în special feminine, o duc înainte de atâția ani în favoarea victimelor". În finalul documentului, Sfântul Părinte îndeamnă pe toți să realizeze gesturi de fraternitate față de cei care sunt ținuți în stare de asuprire.
Mesajul pentru a 101-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, cu titlul: "Biserica fără frontiere: mamă a tuturor", explică faptul că Biserica "își deschide brațele pentru a primi toate popoarele, fără deosebire și fără granițe pentru a vesti tuturor că «Dumnezeu este iubire»" (1In 4,8.16). Referitor la contextul globalizării în care trăim, în mesaj se spune că trebuie să răspundem cu "globalizarea carității și a cooperării, încât să se umanizeze condițiile migranților", căutându-se în același timp o soluție pentru diminuarea motivelor care duc la migrație.
Solidaritatea față de migranți și refugiați trebuie însoțită de dezvoltarea la nivel mondial a unei ordini economico-financiare mai juste și mai echitabile, împreună cu o tot mai mare angajare în favoarea păcii, ce reprezintă condiții indispensabile pentru un progres autentic.
Astăzi, potrivit statisticilor, în lume sunt aproximativ un miliard de migranți, iar dintre aceștia aproximativ trei milioane sunt români.
Pr. Claudiu Bulai