- În apararea sanatatii - |
Diabetul zaharat: cum apare și cum se tratează
Odată ajunse în stomac, alimentele pe care le consumăm sunt descompuse în mai multe elemente, printre care și glucoza (un tip de zahăr). Se găsește de obicei în produsele făinoase, lactate, dulciuri și fructe. Din stomac, glucoza ajunge în sânge. În acest moment, corpul trimite semnale pancreasului (o glandă situată între stomac și coloana vertebrală) că nivelul glucozei a crescut, iar pancreasul eliberează un hormon numit insulină. Cu ajutorul insulinei, corpul transformă glucoza în energie. Pentru ca organismul să funcționeze normal, trebuie să existe un echilibru între glucoză și insulină. Astfel, dacă noi consumăm alimente bogate în glucoză, pancreasul eliberează mai multă insulină. La unii oameni însă, acest echilibru nu mai există și apare diabetul zaharat. Acesta este de două tipuri: I și II.
Diabetul zaharat tip I apare când pancreasul este bolnav și nu produce deloc insulină, iar glucoza din alimente nu mai poate fi transformată în energie și se acumulează în sânge în cantitate mare, fenomen pe care îl numim hiperglicemie. În lipsa insulinei, corpul încearcă să scape de glucoza în exces prin transformarea sa în grăsime și prin urină. Glucoza determină în același timp eliminarea unei cantități mai mari de urină (poliurie), astfel că pacientul va simți nevoia să compenseze această pierdere prin ingestia unei cantități mai mari de apă (polidipsie). Glucoza din sânge este o hrană ideală pentru unele bacterii, așa că pot apărea infecții mai ușor. Spuneam că în lipsa insulinei glucoza nu mai poate fi transformată în energie, așa că pacientul se simte obosit. În același timp, corpul caută alte metode pentru a produce energie, iar una dintre ele este prin transformarea grăsimilor și a proteinelor. Din acest motiv pacienții slăbesc și simt nevoia să mănânce mai mult (polifagie). Un alt loc unde ajunge glucoza care nu poate fi utilizată este cristalinul (lentila de la nivelul ochiului) și apare astfel vederea încețoșată. Aceste simptome apar rapid și trebuie început tratamentul. Tratamentul acestui tip de diabet se face cu insulină.
În diabetul de tip II lucrurile stau puțin diferit. Pancreasul este capabil să producă insulină, dar ori nu este suficientă, ori corpul nu se poate folosi de aceasta. Apare în special la pacienții supraponderali și obezi, deoarece grăsimea acumulată nu permite folosirea corectă a insulinei blocând pătrunderea glucozei în celule pentru producerea energiei. Dar apare și în unele boli genetice sau la femeile însărcinate. Așa că din nou, nivelul glucozei din sânge crește. Ca răspuns, pancreasul eliberează din ce în ce mai multă insulină, dar la un moment dat nu mai poate face față. Apar aceleași simptome ca în diabetul zaharat de tip I, numai că mult mai lent. Pacientul poate trăi chiar și 10 ani fără a ști că are diabet. La început sunt suficiente pentru vindecare exercițiul fizic, reducerea consumului de alimente bogate în glucoză (nu eliminarea lor completă) și scăderea în greutate. Tratamentul medicamentos se face cu medicamente care ajută pancreasul să secrete mai multă insulină sau cu medicamente care ajută insulina să fie folosită corect. În stadii avansate însă, este necesar tratamentul cu insulină.
Dr. Bianca Hanganu