Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ecumenism la Roma
Celebrarea de încheiere a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Roma, a fost prezidată de papa Francisc, în bazilica "Sfântul Paul în Afara Zidurilor", la 25 ianuarie, printre participanți fiind ES Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. La 24 ianuarie, comunitatea catolică românească de la bazilica "San Vitale" din Roma, condusă de pr. Isidor Iacovici, a organizat un moment de rugăciune ecumenică, printre participanți fiind reprezentanți ai comunităților românești de confesiune romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă din capitala Italiei, fiind prezenți ES Dana Constantinescu, ambasadoarea României în Italia, și ES Bogdan Tătaru-Cazaban. Printre tinerii prezenți la audiența de miercuri, 21 ianuarie, la Vatican, în fața papei Francisc, s-au aflat studenți teologi de diferite confesiuni, inclusiv ortodocși români, care frecventează cursurile Institutului Ecumenic de la Bossey, în Elveția.

Copiii misionari
În solemnitatea Epifaniei Domnului (6 ianuarie) se celebrează Ziua Misionară a Copiilor, prin care se dorește ca fiecare copil și adolescent să își reînnoiască misiunea primită la Botez, de a vesti evanghelia, prin alegerile și stilul de viață specifice vârstei. Ziua Misionară a Copiilor (ZMC) din acest an a avut tema "Cei din urmă vor fi cei dintâi". Ziua Misionară a Copiilor a fost instituită de papa Pius al XII-lea în anul 1950, cu scopul de a răspândi în lume operele misionare ale copiilor, de a arăta importanța educației în comunitate și valorizarea legăturii pe care aceasta o are cu copiii creștini din lumea întreagă.

15 ani de episcopat
În cadrul Liturghiei din 6 ianuarie, în catedrala "Providența Divină" din Chișinău, PS Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău, a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru cei 15 ani de episcopat, începuți odată cu consacrarea sa episcopală de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea. La sărbătoare au fost prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, preoți profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, precum și preoții din Decanatul Centru din Republica Moldova.

Jubileu de 50 de ani
Papa Francisc a adresat o scrisoare de felicitare Preafericitului cardinal Lucian Mureșan, cu ocazia împlinirii, la 19 decembrie 2014, a 50 de ani de la hirotonirea întru Preoție. În anul 1990, sfântul papă Ioan Paul al II-lea l-a numit întâistătător al Eparhiei de Maramureș. Patru ani mai târziu, a fost numit arhiepiscop și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, căreia papa Benedict al XVI-lea i-a atribuit, în anul 2005, un grad mai înalt, astfel încât mitropolitului Lucian i s-a încredințat titlul de arhiepiscop major. În anul 2012, pentru meritele sale în Biserică, arhiepiscopul Lucian Mureșan a fost creat cardinal.

Rugăciuni ecumenice
În Anul Vieții Consacrate, cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Institutul Patristic "Augustinianum" din Roma, s-a desfășurat întâlnirea ecumenică a persoanelor consacrate, în perioada 22-25 ianuarie, fiind organizată de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Fiecare zi a întâlnirii a fost dedicată vieții consacrate în tradițiile: catolică, ortodoxă, anglicană și protestantă. În fiecare seară participanții s-au rugat Vesperele.

Victime inocente
Conform statisticilor UNICEF, în anul 2014 au fost implicați în conflicte violente 15 milioane de copii, mai ales în țări precum: Republica Centrafricană, Irak, Sudanul de Sud, Statul Palestinei, Siria și Ucraina. La nivel mondial, 230 milioane de copii trăiesc în prezent în țări și zone afectate de conflicte armate. În Siria peste 7,3 milioane de copii au fost afectați de conflicte, dintre care inclusiv 1,7 milioane refugiați. Organizația Națiunilor Unite a verificat cel puțin 35 de atacuri asupra școlilor în primele nouă luni ale anului, în timpul cărora 105 copii au fost uciși și alți 300 au fost răniți. În Irak, aproximativ 2,7 milioane de copii au fost afectați de conflicte, dintre care cel puțin 700 de copii au suferit amputări și au fost uciși.

Cauză de beatificare
S-a deschis, în mod oficial la 27 ianuarie cauza de beatificare a Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor. Ceremonia a avut loc în catedrala din localitatea italiană Frascati, a anunțat Mons. Raffaello Martinelli, episcopul de Frascati, dieceza în care Chiara Lubich a trăit cea mai mare parte a vieții și unde a murit la 14 martie 2008. "Ea a înțeles că sfințenia însemna să se facă voința lui Dumnezeu.... Dorința ei era de a face ca multe, cât mai multe persoane să pătrundă pe această cale a sfințeniei", a mărturisit Maria Voce, actuala președintă a Mișcării Focolarelor.

Libertatea religioasă
Printre concluziile raportului intitulat "Libertatea religioasă în lume pe 2014", publicat de organizația catolică Kirche in Not, sunt de remarcat câteva: dintre 196 de țări în lume, 81 de țări - sau 41% - sunt identificate ca locuri unde libertatea religioasă este împiedicată (clasificată ca fiind "medie" sau "mare") sau este în declin. În 14 dintre cele 20 de țări unde se înregistrează un grad ridicat de încălcare a libertății religioase, persecutarea creștinilor este legată de extremismul islamic: Afghanistan, Arabia Saudită, Egipt, Iran, Irak, Libia, Maldive, Nigeria, Pakistan, Republica Centrafricană, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. În alte țări, încălcarea libertății religioase este legată de acțiunea unor regimuri autoritare: Azerbaidjan, Myanmar, China, Coreea de Nord, Eritreea și Uzbekistan. Libertatea religioasă este în declin în țările occidentale care sunt predominant sau istoric creștine. Creștinii rămân cea mai persecutată minoritate religioasă.

Ziua Migrantului
Cea de-a 101-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, marcată la 18 ianuarie, a avut tema "Biserica fără frontiere: mamă a tuturor". La redacție au fost semnalate manifestările desfășurate în Israel, la Yaffo, în ziua precedentă, sâmbătă, 17 ianuarie, reprezentanții comunității românilor catolici fiind conduși de pr. Cristian Vacaru; iar în ziua propriu-zisă, 18 ianuarie, în Italia, la Olgiata, unde comunitatea catolică română din Dieceza de Porto - Santa Rufina, l-a avut în mijlocul ei pe episcopul locului, Mons. Gino Reali, și în Spania: la Zaragoza, comunitatea catolică română a participat activ la Liturghia prezidată de ÎPS Vicente Jimenez Zamora, arhiepiscopul locului, și la Lleida, fiind prezenți preoții români Adrian Burcă și Paul Fechetă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat