Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Madhu

Chiar dacă creștinii din Sri Lanka sunt o minoritate (doar 7,5 procente), sanctuarul marian de la Madhu, din nordul insulei, este un punct de întâlnire și rugăciune și pentru mulți necreștini. Aici vin, pentru a se ruga, nu numai creștini, dar adesea budiști și hinduși din toată țara și se reunesc în pace cele două mari populații din Sri Lanka, tamili și singali, care adesea au fost în conflict. Sanctuarul se află la 260 km de capitala Colombo, în Dieceza de Manar.

Sri Lanka, supranumită și țara peisajelor frumoase și a oamenilor liniștiți, poate fi considerată "Perla Oceanului Indian".

În secolul al XVI-lea, insula Ceylon (numele vechi) a căzut în mâinile protestanților olandezi. Într-un sat numit Mentai era cinstită o statuie a Maicii Domnului numită Fecioara de Madhu sau Fecioara Sfântului Rozariu. În anul 1670, olandezii au dat ordin să înceteze această venerare a statuii. Încercuiți în biserica "Sfânta Maria de Madhu", izolată undeva în inima junglei, deși era un loc de mare importanță spirituală pentru comunitate, câțiva catolici mai curajoși au reușit să scape de gărzi și au fugit luând cu ei statuia, ducând-o undeva în pădure. La terminarea persecuției au recuperat statuia, care fusese pusă într-o modestă capelă, unde ulterior va fi sanctuarul.

Biserica actuală, datează din anul 1872, dar a fost grav avariată în timpul războiului care a durat aici între anii 1983 și 2009. Episcopul locului declara: "Acest sanctuar a adăpostit mii de refugiați. Doar în anii '90 au găsit aici refugiu peste 36.000 de persoane". Doar zona dimprejurul sanctuarului a fost declarată oficial "zonă demilitarizată". Războiul din Sri Lanka, în care au murit 68.000 de persoane, a fost provocat de grupările Tamil, care doreau independența părții de nord-est a insulei.

Construirea propriu-zisă a bisericii a fost inițiată de episcopul Christoph Bonjean, în anul 1872. Succesorii săi au construit fațada, un larg prezbiteriu, capela Sfântului Sacrament și grota de Lourdes.

În anul 1920, ep. Jules-André Brault, care avea o mare evlavie pentru Fecioara de Madhu, a cerut papei permisiunea de a încorona solemn statuia de aici. Papa Pius al XI-lea a acordat aprobarea la 7 aprilie 1921, iar în anul 1924, trimisul său, cardinalul Willem Marinus van Rossum, a prezidat celebrarea.

Biserica a fost consacrată în anul 1944. Înainte de consacrare, s-a înlocuit vechiul altar de lemn cu unul din marmură, iar pereții bisericii au fost acoperiți în totalitate cu marmură albă și albastră. Chiar dacă au fost greutăți cu transportul, la celebrare au participat peste 30.000 de persoane.

La 20 noiembrie 1999, zona sanctuarului a fost bombardată, 44 de persoane fiind ucise, iar altele 60 rănite.

Statuia Fecioarei de la Madhu, realizată din lemn (circa 50 cm), a fost purtată în procesiune, prin toate parohiile țării, de trei ori: în 1948, 1974 și 2001. Ultimul pelerinaj a fost ca o încurajare pentru toți credincioșii care au fost sfătuiți să se roage pentru pace și sfârșitul războiului.

Sanctuarul are o activitate permanentă: 30 de preoți spovedesc zilnic, apar mereu noi catehumeni, procesiuni zilnice, într-un cuvânt, o evlavie mariană ferventă și permanentă.

Sărbătorile cele mai populare sunt la 2 iulie, 15 august și 7 octombrie.

La 14 ianuarie 2015, papa Francisc s-a rugat în acest sanctuar. Cu această ocazie a așezat la gâtul Mariei un rozariu de aur, și a afirmat: "Ne aflăm în lăcașul Maicii noastre și ne spune bun venit în casa sa. În acest sanctuar al Maicii Domnului de la Madhu, fiecare pelerin se poate simți acasă, deoarece aici Preacurata ne întâmpină în prezența Fiului Isus. Aici, srilankezi, persoane de etnie tamil sau singaleză, vin ca membri ai aceleiași familii".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat