Ep. Anton Durcovici. Ultima călătorie în libertate
În Arhivele Diecezei de Savannah (SUA) se păstrează un fond documentar pe numele arhiep. Gerald Patrick O'Hara, fost nunțiu apostolic la București între anii 1947 și 1950. Printre documentele cercetate de doamna Liana Gehl de la Editura ARCB se află și un număr de opt fotografii, dintre care cinci sunt inedite, realizate cu prilejul ceremoniei de consacrare a ep. Anton Durcovici, la 5 aprilie 1948, în catedrala "Sfântul Iosif" din București.
Fotografia alăturată surprinde momentul intrării procesiunii în catedrală, putând fi observați episcopii consacratori Marcu Glaser și Alexandru Theodor Cisar, ep. Anton Durcovici și nunțiul O'Hara, care binecuvântează credincioșii.
În spatele episcopilor, pe strada G-ral Berthelot, în dreptul Palatului ARCB, staționează un tramvai plin de călători. Cu un astfel de tramvai, peste exact un an, două luni și 22 de zile de la data consacrării, ep. A. Durcovici va efectua ultima călătorie în libertate, într-o încercare disperată de a ajunge la Popești-Leordeni, unde un număr de 650 de copii îl așteptau pentru a primi sacramentul Mirului. Însoțit fiind de pr. Rafael Friedrich, episcopul a urcat la 26 iunie 1949 într-un tramvai, călătorind până la ultima stație, lângă Cimitirul Bellu.
Este posibil ca cei doi să fi reușit să urce în mașina Arhiepiscopiei, condusă de șoferul Constantin (Titi) Iakobek, care fusese trimisă goală de la Palatul ARCB, într-o tentativă de a-i dezorienta pe securiști, însă la un moment dat, la ieșirea din București, mașina a fost blocată de urmăritori, care i-au arestat pe episcop și pe însoțitorul său.
La scurt timp, nunțiul O'Hara a fost informat despre cele întâmplate, luând decizia de a pleca la Popești-Leordeni, pentru a acorda sacramentul Mirului.
Într-o declarație dată la 16 ianuarie 1950 în arestul Securității, fostul șofer al Nunțiaturii, Nicolae Gh. Popescu, menționa următoarele: "Astă vară, într-o duminică, am fost chemat la Nunțiatură, de urgență, pe la ora 2. M-am prezentat și bruderul Iustin mă aștepta în garaj cu două geamantane, unul mare și altul mic. Cum am tras mașina afară, l-am văzut pe nunțiu care s-a urcat și el în mașină și mi-a spus să mergem de urgență la Popești-Leordeni, la maici. Atunci când am ajuns am văzut că după ce au stat de vorbă cu maicile, bruderul Iustin a plecat cu bicicleta spre sat și după puțin timp s-a întors, mi-a cerut geamantanul, a intrat în casă și după zece minute a ieșit cu nunțiul îmbrăcat cu toate odăjdiile pentru slujba religioasă, s-a urcat în mașină și mi-a spus să mergem la biserica din satul Popești-Leordeni. Atunci am observat o mulțime de lume strânsă și nunțiul a făcut o slujbă care a durat mai bine de trei ore. Apoi ne-am întors la maici, s-a dezbrăcat de odăjdii și apoi la Nunțiatură înapoi.
Apoi am aflat că acea slujbă trebuia să o facă episcopul Durcovici, dar fiind arestat nu avea cine să o facă, așa că l-a pus pe loc pe nunțiu să se ducă el".
Într-o scrisoare trimisă în anul 1951 Monseniorului Guido Del Mestri, fostul său secretar la Nunțiatura din București, arhiep. O'Hara scria următoarele: "Cu gândul mă aflu în mod constant la București. Libertatea și toate lucrurile bune de care am parte aici în America nu înseamnă absolut nimic pentru mine, când mă gândesc la toți oamenii aceia buni, preoți și surori și laici de asemenea, care ne-au fost întotdeauna atât de fideli, care acum suferă în închisoare (...)".
Dr. Dănuț Doboș