Curier juridic
* D.D. (Sprânceana, jud. Iași). "În anul 2013 am achiziționat un autoturism și am achitat cu ocazia înmatriculării pe numele meu taxa de mediu. Pot recupera suma achitată cu titlu de taxă de mediu?"
La acest moment practica instanțelor de judecată nu este unitară, în sensul că sunt instanțe de judecată din țară care apreciază că trebuie restituită taxa achitată cu titlu de timbru de mediu, această taxă fiind nelegală, iar altele care resping aceste cereri ca nefondate, întrucât consideră că taxa percepută de stat la înmatricularea mașinii este datorată și legală. În cazul în care decideți să promovați o cerere prin care să solicitați restituirea taxei stabilită cu titlu de timbru de mediu, aceasta trebuie introdusă la Tribunalul Iași, iar anterior depunerii acțiunii, trebuie să vă adresați Administrației Finanțelor Publice Hârlău cu o notificare prin care cereți restituirea sumei achitată pentru înmatricularea mașinii. Împreună cu cererea de chemare în judecată trebuie să depuneți și dovada achitării taxei de timbru stabilită la suma pe care o solicitați.
* Ilie G. (Răducăneni). "În anul 1973 am construit o casă pe un teren de 2.300 mp teren pe care l-am deținut pe timpul CAP-ului ca lot în folosință. După apariția legii 18/1991, vechii proprietari au solicitat terenul, au obținut titlu de proprietate pentru suprafața de 1.300 mp teren și vor să-l ocupe. Menționez că noi avem act de proprietate doar pentru 1.000 mp teren. Este legal să intre pe terenul pe care l-am stăpânit timp de 42 de ani?"
În mod corect, în baza legii nr. 18/1991, foștilor proprietari le-a fost eliberat titlu de proprietate pentru suprafața de 1.300 mp teren, iar pentru suprafața de 1.000 mp teren, în baza decretului-lege 92/1990 v-a fost eliberat titlu dv. întrucât aveți edificat un imobil casă de locuit pe suprafața pentru care vi s-a constituit un drept de proprietate. Chiar dacă ați stăpânit și terenul în suprafață de 1.300 mp teren, posesia a fost exercitată cu titlu de drept de folosință și nu cu titlu de drept de proprietate, întrucât terenurile, pe vremea comuniștilor, aparțineau statului și nu vechilor proprietari. După apariția legii 18/1991, foștilor proprietari le-a fost reconstituit dreptul de proprietate, iar în baza titlului de proprietate urmează să intre în posesia terenului de 1.300 mp. În cazul în care ați stăpânit terenul 30 de ani după ce foștilor proprietari le-a fost eliberat titlu de proprietate, puteți invoca împotriva acestora uzucapiunea și să solicitați unei instanțe de judecată să constate că ați dobândit prin uzucapiune un drept de proprietate cu privire la această suprafață de teren. Dacă nu s-a împlinit termenul de 30 de ani de la momentul eliberării titlului de proprietate foștilor proprietari, nu aveți nici un drept cu privire la suprafața de 1.300 mp teren, iar proprietarii acestui teren vă pot acționa în judecată într-o acțiune în revendicare prin care să solicite să le eliberați terenul proprietatea lor. Într-o asemenea acțiune, instanța de judecată verifică actele de proprietate, iar în cazul în care constată că stăpâniți fără drept vă obligă să eliberați terenul și să plătiți și cheltuielile de judecată ocazionate de soluționarea cauzei (taxă timbru, onorariu expert, onorariu avocat).
Av. Mihaela Ciobanu