Tablete spirituale. Bunătate clamată
Cea mai folosită expresie, în sens de îndemn, formulată cu referire la sărbătoarea Nașterii Domnului, se încheie cu "...române să fii bun". Rimează cu Crăciun și are rezonanță de colind. Dacă primează însă aspectul restrictiv în sensul de "doar acum", nu înseamnă mare lucru. Nici trimiterea la milă nu poate acapara toată complexitatea a ceea ce înseamnă bunătate. În sens moral.
De altfel, moralizarea vieții umane înseamnă divinizarea ei, adică participare și asimilare la tot ceea ce reprezintă dumnezeirea, sublimare. Prin aceasta omul renunță la a fi urât și deformat din cauza vinei și se învăluie în lumina splendorii înseși a lui Dumnezeu. Devine astfel capabil de acea sferă supranaturală spre care tinde și în care va putea ajunge; este vorba de binele veșnic aducător de fericire. Iată de ce Isus a spus: "Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu" (Mc 10,18).
Pe de altă parte, pentru a săvârși binele, omul trebuie să privească legea morală care îi stă dinainte. Trebuie să se plaseze în fața a ceea ce este bun și să caute să-l îndeplinească, astfel încât să devină el însuși bun. În schimb, Dumnezeu este însăși bunătatea esențială și subzistentă. Or, apropierea și chiar suprapunerea dintre cele două bunătăți a devenit efectivă și nu numai posibilă prin întruparea Fiului lui Dumnezeu. S-o celebrăm... și prin bunătate!
Pr. Cristian Chinez