Prezentarea lui Isus la templu: prototip al consacrării
În anii trecuți, autoritatea bisericească supremă, pentru conștientizarea și revigorarea spiritului creștin în poporul lui Dumnezeu, a proclamat Anul Preoției, Anul Credinței etc. Anul acesta, 2015, este proclamat ca An al Vieții Consacrate, iar în sărbătoarea Întâmpinării Domnului (Prezentarea Pruncului Isus la Templul din Ierusalim), cu data fixă 2 februarie, se comemorează a XIX-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, adică a acelora din poporul lui Dumnezeu, chemați, formați și constituiți pentru o trăire religioasă tot mai intensă a credinței, speranței și a iubirii creștine.
În textul evanghelic din Liturghia sărbătorii amintite (Lc 2,22-40) ne este relatat faptul prezentării pruncului Isus la templul din Ierusalim, de către Maria și Iosif, "după ce s-au împlinit zilele purificării lor, ca să-l ofere Domnului, după cum este scris în Legea Domnului, ca orice prim născut de parte bărbătească să fie numit sfânt pentru Domnul".
Putem vedea, în acest episod evanghelic, originea constituirii a ceea ce s-a conturat de-a lungul a două milenii de viață creștină, sub denumirea de ordine, congregații și institute călugărești, bărbați și femei, sau, cum obișnuim a mai spune, persoane consacrate. Ele ilustrează prezența deosebit de eficientă a Duhului Sfânt, promis și trimis de Isus, după înălțarea sa la cer, de la Tatăl, în opera de sfințire a oamenilor.
Istoria Bisericii creștine ne oferă numeroase pagini splendide, care evidențiază viața de rugăciune, de asceză și mai cu seamă de caritate a acestor persoane, conform carismelor proprii, în favoarea orfanilor, a bolnavilor, a bătrânilor, în domeniul învățământului, al cercetării științifice, precum și în orice sector al vieții sociale în care li se solicită aportul specific.
Sfânta Tereza a Pruncului Isus este un minunat exemplu de persoană consacrată. În ziua cea mare a profesiunii sale, 8 septembrie 1890, ea s-a rugat astfel: "Isuse, mirele meu dumnezeiesc, ajută-mă să nu comit nici o greșeală voită! Tu să fii pentru mine totul! Nu-ți cer decât pacea și iubirea. Ajută-mă să-mi împlinesc voturile în chip desăvârșit! Voința ta să se împlinească în chip desăvârșit în mine, să ajung la locul pe care tu mi l-ai pregătit mai dinainte!"
"Dumnezeule atotputernic și veșnic, implorăm cu umilință maiestatea ta [...] să ne dai și nouă harul de a ne înfățișa înaintea ta cu suflete curate. Prin Cristos Domnul nostru!" (Din rugăciunea Liturghiei).
P.A.D.