Doar i-am crescut...
Am tot auzit în ultimul timp că noi ca părinți greșim foarte mult în educația copiilor atunci când nu-i implicăm în bunul mers al casei. Am auzit-o o dată, de două ori, de mai multe ori, așa încât am început să mă gândesc unde am greșit sau mai exact unde greșesc părinții.
Recunosc, provin dintr-o familie cu mulți copii, unde s-a lucrat foarte mult, unde am știut dintotdeauna de autoritatea părinților, ca să nu zic de frica lor. Am crescut mai degrabă în frică, decât în liniște, mai degrabă în tensiune, decât în siguranță.
Când am crescut aveam două posibilități, să devin asemenea părinților mei, mai ales asemenea tatălui care ținea totul sub control sau să mă îndepărtez total de modelul pe care l-am avut în copilărie și adolescență și în consecință să devin opusul lui. Îmi spuneam mereu că eu nu voi fi un tată ca tata, că îmi voi iubi copiii, că îi voi face să se simtă în siguranță în preajma mea, astfel încât să nu simtă nici presiune și nici tensiune din partea mea. Și a venit momentul căsătoriei!
Dumnezeu mi-a dat o soție superbă, cea mai frumoasă femeie din câte există pe pământ, alături de care mi-am propus să trăiesc tot ceea ce nu mi-a plăcut la părinții mei. Nu am folosit niciodată cuvinte urâte, nu am ridicat glasul, nu m-am arătat niciodată nervos, ba din contra, am căutat să fac atmosferă plăcută de fiecare dată, așa încât până și părinții mei, în vârstă de acum, sunt invidioși pe relația frumoasă care există între noi.
A apărut însă primul copil, o fetiță, apoi doi gemeni și la urmă încă un băiat. Mi-am propus să nu-i văd suferind din cauza neînțelegerii dintre mine și soție, să nu mă vadă nervos și nici să mă audă vreodată vorbind urât. În plus, ceea ce mi-a lipsit mie, am dorit să nu le lipsească și lor. Destul am suferit eu, să nu mai sufere și ei! Și așa am început să le umplu camera cu jucării de tot felul, să le iau diferite jocuri pentru computer, să le iau telefon, considerând că trebuie să ne auzim la nevoie, mai ales de la școală. I-am ferit de efort, considerând că sunt copii și trebuie să se joace, i-am ferit și când au crescut mai mari, considerând că au de învățat pentru școală, i-am apărat și în fața soției care din când în când îmi mai spunea despre comportamentul lor neadecvat și mai ales despre atitudinea lor în fața ei, în special în momentele când avea nevoie de o mână de ajutor din partea lor.
Treptat, fără să realizez, soția le-a devenit "slugă", iar eu "de asemenea". Mă preocupam să aibă tot ce nu am avut eu, dar nu m-am interesat prea mult de cum creșteau. Credeam că totul vine de la sine, că un lucru cumpărat, de multe ori cu trudă, în mod automat va avea un corespondent într-o notă bună, într-o mână de ajutor dată la nevoie, dar nu a fost așa. Ba mai mult, nu o dată am fost chemat la școală unde mi s-a reproșat numărul mare de absențe și notele proaste, ca și comportamentul neadecvat pe care îl aveau copiii mei. În rest, acasă, fiecare venea, mânca și "la treabă" pe computer, pe telefon, cu prietenii și toate acestea pe "cheltuiala" noastră, a părinților-slugi.
Paharul s-a umplut în preajma Crăciunului de anul trecut. Părintele de la biserică i-a invitat să meargă la un azil de bătrâni cu ocazia Crăciunului. Fiecare însă trebuia să renunțe la ceva pentru a oferi unui bătrân. Toți tinerii din parohie au acceptat, ai mei nici nu voiau să audă.
Asta a pus capac la toate și a fost momentul în care am început să dau dreptate celor care spun că noi suntem vinovați de creșterea lor. Da, doar i-am crescut, fără să-i și educ, fără să le spun și să le și arăt că viața are momentele ei dificile și că presupune multă maturitate și mai ales decizie.
Anul acesta, fiind în preajma aceleiași sărbători, ei au fost cei care au solicitat părintelui să se meargă iarăși la azil... (Mihai)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba