Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Mons. Johann Florian Müller

Născut la 3 noiembrie 1910, în localitatea Caramurat (astăzi M. Kogălniceanu, jud. Constanța) a urmat cursurile școlilor arhiepiscopale "Sfântul Andrei" și "Sfântul Iosif" din București, precum și pe cele ale Seminariilor "Sfântul Iosif" din Iași și "Sfântul Duh" din București. A fost sfințit preot la 24 iunie 1934, la București, iar datorită rezultatelor bune pe durata seminarului a fost trimis, la studii la Institutul "Westhfalischen Wilhelms Universität" din Münster (Germania), unde în anul 1939 și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Viața și gândirea sfântului Paul".

Întors în țară, a activat ca profesor de teologie și prefect la Seminarul "Sfântul Duh", secretar al Tribunalului Bisericesc Arhidiecezan, director al Asociației "Fides" a studenților catolici din capitală, duhovnic al călugărițelor și elevelor de la Institutul "Sfânta Maria" ("Congregatio Jesu") de pe strada Pitar Moș, din București.

Începând cu anul 1935, pr. Johann Florian Müller a făcut parte din Uniunea Apostolică a Clerului, al cărei responsabil național era canonicul Anton Durcovici.

Printr-un concurs fericit de împrejurări, pr. Johann Florian Müller scapă de iminentele represalii din partea regimului comunist, instalat de sovietici în România, reușind să părăsească țara la 7 ianuarie 1949, împreună cu un grup de 230 de surori de origine etnică străină din cadrul Institutului "Sfânta Maria". A emigrat inițial în Canada, stabilindu-se apoi în Parohia Donzdorf (lângă Stuttgart) - Germania, unde a activat până la decesul său, survenit la 7 martie 2000.

Timp de mai multe decenii a fost implicat în păstrarea coeziunii între preoții din Germania și Austria, organizând anual, în diverse institute, întâlniri cu foștii elevi ai rectorului Anton Durcovici. De asemenea, s-a implicat asiduu, atunci când acest lucru era tolerat de autoritățile române, în ajutorarea confraților săi rămași în țară. Nu s-a mai întors însă niciodată în România.

Mons. Johann Florian Müller are merite excepționale în recuperarea memoriei istorice privind viața și martirul episcopului Anton Durcovici, activitate căreia îi va consacra ultimele trei decenii din viața sa. Printre inițiativele sale, menționăm organizarea unor celebrări speciale, în mai 1988, cu prilejul centenarului nașterii episcopului martir, la care a participat arhiepiscopul de Viena, cardinalul Hermann Groer; înființarea unui grup de rugăciune, din care au făcut parte foștii elevi ai rectorului Anton Durcovici, alături de călugări, călugărițe și credincioși pe care episcopul martir îi însoțise pe drumul vieții ca spiritual ori confesor; popularizarea prin presă și conferințe a vieții și martiriului episcopului; și, în mod cu totul special, adunarea unor valoroase mărturii de la persoane care l-au cunoscut pe episcop, mărturii care urmau să constituie piesa de rezistență a dosarului de beatificare a acestuia. Procesul de beatificare nu a putut fi inițiat în Dieceza de Iași, din motive ușor de înțeles, inițiativa fiind amânată apoi și de către Arhiepiscopia de Viena.

Mons. Müller a fost însă ferm convins că "într-o zi episcopul Durcovici va ajunge la cinstea altarelor".

Odată eliberată de povara opresiunii comuniste, Dieceza de Iași a preluat în anul 1991 inițiativa deschiderii procesului de beatificare, Mons. Müller devenind, de la distanță, unul dintre consultanții de vază în acest sens al episcopului Petru Gherghel. Punctul culminant al acestei merituoase activități a Mons. Müller îl reprezintă lucrarea "Viața episcopului de Iași dr. Anton Durcovici, martir", publicată în limba germană în anul 1992, la Donzdorf, și în limba română în anul următor la Editura "Presa Bună" din Iași. Lucrarea reprezintă prima biografie a episcopului martir ucis de comuniști la Penitenciarul Sighet, la 10 decembrie 1951.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat