Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Am cerut-o în căsătorie cu "texte"!

Suntem în luna noiembrie, o lună în care ne amintim de cei care au fost înaintea noastră și care între timp au fost strămutați într-un alt mod de a trăi, decât cel pe care îl cunoaștem.

Fiecare are pe cineva drag care l-a precedat, de la care a avut de învățat, poate prin care a intrat în lume, de la care a deprins o meserie sau care l-a susținut la un moment dat în viață.

Personal nu mă voi opri la moartea în sine și nici la cei care prin ea au trecut din această viață, ci mă voi opri la mine, la mine și la familia mea. Pentru că nu mor doar oamenii, ci la fel mor și instituțiile, de-a lungul timpului au murit imperii, sisteme politice și sociale, mor proiecte, idealuri, speranțe, moare tot ceea ce este lăsat să moară.

Încă îmi amintesc locul în care am cerut-o pe viitoarea mea soție în căsătorie. Era lângă un monument al eroilor. Ca să fiu sincer nu am ales intenționat un astfel de loc, ci pur și simplu așa s-a nimerit. În realitate, simbolic vorbind, un monument închinat eroilor era un loc cât se poate de potrivit pentru un astfel de gest. În fond, ceea ce mă pregăteam să fac presupunea mult curaj, multă luptă și încă nu puteam să anticip, și multe bătălii pierdute, dar și câștigate. Intram oarecum pe un câmp de luptă și asta mă determina să-mi pregătesc armele necesare, răbdarea necesară, dar și tehnica necesară de luptă. Singura diferență pe care o vedeam era că eu nu intram forțat pe un astfel de câmp și nu intram cu un dușman concret.

În sfârșit, am cerut-o pe viitoarea soție în căsătorie, iar ea a acceptat cu bucurie și chiar cu emoție. I-am promis fericire veșnică, faptul că îi voi fi alături la bine și mai ales la greu. I-am promis că va fi mereu pe primul loc în viața mea și că nu o voi trăda pentru nimic în lume, texte pe care, să fiu sincer, le învățasem de la un prieten. Ea le-a luat ca atare și, cum spuneam, a acceptat să fie soția mea.

Se vede însă că ceea ce spusesem nu îmi aparținea. Învățasem o simplă poezie, jucasem un rol, dar nu era ceea ce trebuia să fie, iar aceasta s-a văzut imediat după căsătoria noastră.

Nu trecuse prea mult de la căsătorie când am început să ne certăm. O făceam din nimic și pentru nimic. Eram ca doi adolescenți imaturi într-un proiect care nu permitea imaturitatea. Cu toate acestea, între timp ni s-au născut și trei copii, dintre care doi gemeni. S-au născut pur și simplu pentru că așa s-a întâmplat, dar nu eram convins că îi iubeam cu adevărat, că îmi iubeam soția și nu eram convins nici de iubirea ei. De fapt, de ce toate acestea? Simplu de tot, pentru că așa credeam că trebuie să fie. Trebuia să mă însor, pentru că așa îi este "scris" omului. Trebuia să am copii, pentru că așa îi este "scris" omului și trebuia să mă și cert din când în când cu soția, tot pentru că așa îi este "dat" omului. Și dacă tot îi sunt "scrise" toate, libertatea mea unde mai era?

Cred că venise timpul să mă maturizez. Am lăsat la o parte "ceea ce era scris" și am început să mă simt liber. Am discutat mult cu soția referitor la greșelile pe care le făcusem până în acel moment, aceasta impulsionat și de "Zilele familiei" la care participasem în parohia noastră. I-am cerut iertare pentru ceea ce nu a funcționat, dar și pentru suferințele pe care i le pricinuisem și m-am decis să reînviem un proiect care era cât pe ce să moară. Așa am ajuns ca, simbolic vorbind, în loc să-i cântăm "Requiemul", i-am cântat "Aleluia" (Mircea).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat