Ta' Pinu
Pelerinul care ajunge în Malta, pe urmele sfântului Paul, ar trebui să facă o incursiune și în insula Gozo, a doua ca mărime din arhipelagul maltez. Aici, după o vizită la bisericile pline de istorie și artă ale capitalei insulei, Victoria (Rabat), va trebui să parcurgă doar patru kilometri spre nord pentru a ajunge la sanctuarul Ta' Pinu, cunoscut pentru istoria, amplasarea și minunile întâmplate aici. Recent, un pelerin italian descria sanctuarul ca fiind "amplasat într-un loc minunat, cu vedere spre mare și departe de zgomotul oricărei localități care îți inspiră cu adevărat o atmosferă mistică".
Mărturiile istorice atestă că în anul 1545 exista aici o capelă, închinată Maicii Domnului, numită "a Gentililor", numele familiei care a construit-o.
În anul 1619, un oarecare Pinu (Filip) Gauci a plătit ca această capelă să fie restaurată și pictată de italianul Amedeo Perugino. El a realizat icoana din altar a Maicii Domnului, care este cinstită și azi. De atunci capela s-a chemat "Ta' Pinu", adică a lui Filip. Mai târziu, în anul 1663, capela a fost închisă.
Istoria propriu-zisă a sanctuarului începe la 22 iunie 1883. În seara acestei zile, o țărancă din zonă, Karmela Grima, în vârstă de 45 de ani, se întorcea de la câmp spre casă. Ajunsă în dreptul capelei, aude o voce feminină care îi spunea: "Vino, vino!" Dar ea s-a speriat și chiar voia să fugă de acolo. Vocea continua să o strige, iar Karmela și-a dat seama că o auzea venind dinspre capelă. A intrat și a văzut că Maria din icoana mare a altarului îi spunea: "Recită trei Bucură-te, Marie în amintirea celor trei zile în care trupul meu a rămas în mormânt". Femeia i-a vorbit și unui prieten, Francesco Portelli, despre cele întâmplate, iar el a zis că și el a fost invitat de o voce asemănătoare să se roage pentru "rana ascunsă" a lui Isus, adică rana provocată pe umăr de crucea grea și aspră.
Episcopul locului, Pietru Pace, după ce i-a audiat îndelung și amănunțit pe vizionari, a declarat că vocea era cu adevărat a Mariei și a aprobat cultul oficial.
În anul 1887, deși Malta a fost grav afectată de holeră, locuitorii din Gozo au fost protejați în mod miraculos.
Mulțimile foarte mari de pelerini și numeroasele vindecări miraculoase au dus la decizia construirii unui mare sanctuar, în care să fie încorporată și vechea capelă. Piatra fundamentală a sanctuarului a fost pusă la 30 mai 1920, iar consacrarea acestuia s-a făcut în anul 1931.
În anul 1935, papa Pius al XI-lea a ridicat sanctuarul Ta' Pinu la rangul de basilica minor.
În același an, icoana Maicii Domnului a fost încoronată de către cardinalul Alessio Lepicier, printr-un decret semnat de către Secretarul de Stat, cardinalul Eugenio Pacelli.
Pentru a marca și a sărbători centenarul aparițiilor, în luna septembrie a anului 1983, s-a ținut în Malta al XVI-lea Congres Marian Internațional.
La 26 mai 1990, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul, iar după celebrarea Liturghiei a încoronat icoana din Ta' Pinu cu cinci stele de aur.
Frumoasa biserică a fost proiectată de arhitectul maltez Andre Vassalo. Este singura biserică fără picturi pe interior, însă există un mare număr de ex-voto-uri lăsate de pelerini. În interior pot fi admirate șase mari mozaicuri, 76 de vitralii colorate și multe sculpturi. Turnul, aflat în imediata apropiere, are o înălțime de 61 de metri.
Papa Benedict al XVI-lea, ajungând aici în pelerinaj la 18 aprilie 2010, a oferit trandafirul de aur și, printre altele, a spus: "Vă propun să o invocați aici pe Maria cu titlul de "Regina familiei"".
Pr. Iosif Dorcu