Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Zece ani de la sfințirea catedralei

Se împlinește un deceniu de la sfințirea catedralei din Iași. În cei zece ani catedrala a fost martoră la multe evenimente: sfințiri de preoți, deschideri și închideri de ani speciali, vizite ale unor oaspeți de seamă (episcopi sau cardinali), privegheri de rugăciune, Liturghii, concerte.

La zece ani ne amintim de momentul sfințirii de la 1 noiembrie 2005. Era într-o zi de marți din Anul Sfintei Euharistii. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat 23 de episcopi (din țară și străinătate) și peste 200 de preoți, fiind prezenți 3.500 de persoane, binefăcători, constructori și arhitecți. Printre oaspeții de seamă s-a numărat și PF Daniel, pe atunci mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.

În aceeași zi cele trei coruri ale catedralei au susținut un concert de muzică sacră în noua catedrală, s-a lansat volumul "Catedrala romano-catolică Iași", iar la subsolul catedralei a fost o expoziție de fotografii.

Noua catedrală, în formă circulară cu crucea în vârf, se prezintă cu un demisol, folosit ca sală de conferințe; are 38 m diametru exterior, 24 m diametru cupolei centrale, 16 m înălțime interioară sub cupolă, 11 m înălțime interioară la perimetru cu tot cu balcoane, 12,8 m înălțimea la cornișă, 26 m înălțimea până la baza crucii și 36 m până la vârful crucii (din partea centrală a cupolei se înalță o cruce de 10 m). Orga este așezată la balcon în fața altarului, în spatele prezbiteriului, la parter, fiind sacristia.

Spațiul de cult are 76 de bănci și patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, și un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Pe conturul de la balcoane sunt cincisprezece stațiuni ale Căii sfintei cruci în mozaic; tot în mozaic sunt: imaginea centrală și cele patru imagini din față care reprezintă scene din viața sfintei Fecioare Maria. Tabernacolul principal este așezat la baza mozaicului central. Altarul, așezat într-un desen care formează un pește, are de o parte și de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. De la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Cristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt așezate pe trei registre reprezentând teme legate de creație, alianță, sacramente, misterele Rozariului.

Curtea catedralei, împrejmuită de un gard din metal sau din piatră, a fost amenajată cu spații verzi, ce formează un pește, restul spațiului fiind din beton amprentat sau din pavele.

Aniversarea îl prinde ca paroh pe pr. Benone Lucaci, după ce înainte timp de 13 ani a fost pr. Iosif Dorcu.

În ultimii ani în catedrală au fost așezate mozaicurile legate de cei patru evangheliști, s-au amenajat o capelă de adorație și o capelă dedicată fer. Anton Durcovici. Pe lângă spațiul dedicat cultului s-a amenajat subsolul catedralei, o sală pentru bibliotecă, săli de repetiții pentru cor, un spațiu rezervat studioului Radio Maria, un altul dedicat muzeului Anton Durcovici, săli pentru cateheză și pentru ora de religie, grupuri sanitare.

S-a lucrat și la sistematizarea spațiului din fața catedralei. Magnolii, trandafiri, brazi... Un pește cu flori și copaci ornamentali, printre care un prun care înflorește toamna târziu îl întâmpină pe vizitator sau pe acela care vine cu gând de rugăciune.

Elementele arhitectonice ale noii catedrale vorbesc și îl interpelează pe cel care intră în ea, invitându-l la meditație și la a descoperi frumusețile lui Dumnezeu.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat