Cu maturitate
Moto: "Lauda de sine nu miroase-a bine, dragostea de tine nu e din suspine".
Cândva, părintele A.D. Sertillanges avertiza: "Să-i ceri cuiva să se iubească pe sine însuși e ceva natural. Ar părea o copilărie. De fapt... A ne regăsi în interiorul nostru în prezența ființei noastre, a ne preocupa de acest fiu al lui Dumnezeu încredințat grijii noastre, autonom și responsabil, e o corvoadă care nu place mulțimii".
Mai aproape de timpurile noastre, Giaccomo Dacquino, în Teama de a iubi, susține: "A iubi cu maturitate înseamnă a fi angajați în a ne construi pe noi înșine, formând în noi calități, valori și virtuți. Iar această străduință, zi de zi, cu sârg și oboseală, nu e lucru ușor, mai ales în cadrul acestei "societăți a lenei" din care facem parte, în care cuvintele sacrificiu, muncă, constanță sunt pentru cei mai puțin șmecheri; în care perseverența ține de cei proști, căci prin aranjamente și corupție poate fi obținut totul și de îndată, iar dacă nu se obține, vina este mereu a altora sau a ghinionului și apoi mai sunt și medicamentele psihiatrice, alcoolul, drogurile și chiar sinuciderea pentru a evita amărăciunea eșecului".
De unde însă maturitate, când e cultivat narcisismul "prințișorilor și prințișoarelor", într-o lume a expunerii exteriorului prin selfi-uri până și din baie?
Pr. Cristian Chinez