Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc și tinerii. Mintea și inima trebuie să iasă din aulă

În articolul din numărul trecut, fiind luna septembrie, timp în care elevii încep școala, îi îndemnam pe aceștia să se întrebe ce înseamnă școala pentru ei, ce ar putea face mai mult, cum ar putea să crească mai bine, cum să se bucure mai mult de oportunități, cum să obțină rezultate mai bune etc. Luna octombrie înseamnă și începutul cursurilor universitare. De aceea, propunem o reflecție adresată studenților.

În timpul călătoriei apostolice în Ecuador, Bolivia și Paraguay, papa Francisc s-a întâlnit, în ziua de 7 iulie, cu profesorii și studenții Universității Catolice Pontificale din Ecuador. În discursul său, papa Francisc le-a vorbit despre grija pe care trebuie să o aibă față de creație și despre rolul lor în societate. Pe profesori Sfântul Părinte i-a întrebat: "Vegheați asupra studenților voștri ajutându-i să dezvolte un spirit critic, un spirit liber, în măsură să se îngrijească de lumea de astăzi? Un spirit care să fie în măsură să găsească noi răspunsuri la multele provocări pe care societatea le pune astăzi omenirii? Sunteți în măsură să-i încurajați să nu ignore realitatea care îi înconjoară? Să nu ignore ceea ce se întâmplă în jur? Sunteți capabili să-i stimulați la aceasta?" Papa Francisc a făcut apel la o formare care să nu se axeze doar pe aspectele teoretice, ci să țină cont de viața reală, cu oportunitățile și problemele sale: "În acest scop trebuie să-i faceți să iasă din aulă, mintea lor trebuie să iasă din aulă, inima lor trebuie să iasă din aulă. Cum intră în diferitele programe universitare sau în diferitele zone de muncă educativă viața din jurul nostru cu întrebările sale, interogativele sale, chestiunile sale?" O astfel de atenție comună față de viața reală se poate construi numai dacă există punți de legătură, și nu lumi paralele: "Cum generăm și cum însoțim dezbaterea constructivă, care se naște din dialog în vederea unei lumi mai umane? Dialogul, acel cuvânt-punte, acel cuvânt care creează punți".

Studenților papa le-a cerut să fie conștienți de oportunitatea pe care o au de a studia și de a nu o considera un drept: "Pe voi, care sunteți sămânță de transformare a acestei societăți, aș vrea să vă întreb: știți că acest timp de studiu nu este numai un drept, ci și un privilegiu pe care voi îl aveți? Câți prieteni, cunoscuți sau necunoscuți, ar dori să fie în acest loc și din diferite circumstanțe nu l-au avut? În ce măsură studiul nostru ne ajută și ne face să solidarizăm cu ei? Puneți-vă aceste întrebări, dragi tineri". Papa Francisc a insistat ca studenții să nu piardă din vedere că pregătirea lor trebuie să presupună și o "responsabilitate față de problemele de astăzi, respect față de îngrijirea săracilor". Este oare o așteptare prea mare?

Tratează cu seriozitate studiile tale! Facultatea nu trebuie să fie o prelungire a copilăriei, ci o rampă de lansare spre alegerile mature și consistente, care să dea stabilitate vieții tale. În fața greutăților și a obstacolelor învață să faci slalom păstrându-te integru și onest. Logica "toți fac așa" nu este logica lui Cristos, deci nu ar trebui să fie nici a ta! În această perioadă a studenției dedică-te voluntariatului. Identifică modalitățile și oportunitățile de a veni în ajutorul altor persoane, făcându-le viața mai ușoară și mai frumoasă. Este un câmp atât de vast care te așteaptă și pe tine. Nu evita să fii un evanghelizator între colegii tăi! Vorbește-le despre Cristos mai întâi cu viața ta și apoi chiar și prin cuvinte! Vei descoperi că există o foame de autenticitate, de adevăr, de pace..., de Dumnezeu! Mintea și inima ta să nu rămână niciodată doar într-o aulă!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat