Walsingham
Cel mai important, mai frecventat și mai cunoscut sanctuar englez este, cu siguranță, cel de la Walsingham, situat în partea estică a insulei, în Comitatul Norfolk. Deoarece aici se cinstește sfânta casă a Fecioarei Maria, sanctuarul este supranumit "Nazaretul Angliei" sau "Loreto englez".
În Evul Mediu acesta concura, ca număr de pelerini sosiți din toată Europa, cu marile sanctuare din Ierusalim, Roma și Compostella.
Istoria de la Walsingham începe în anul 1061, când o văduvă nobilă, Richeldis de Faverches, a avut în timpul somnului o viziune. I-a apărut Maica Domnului, care i-a arătat o imagine a sfintei case de la Nazaret manifestându-și vădit dorința de a avea o capelă în cinstea sa, în această formă.
Evlavioasa doamnă a chemat imediat meșteri lemnari și pietrari, le-a explicat proiectul și așa a apărut prima capelă din lemn, însă, ulterior, s-a simțit nevoia unei altei capele din piatră. În scurt timp, Walsingham a devenit un vestit loc de pelerinaj unde era cinstită sfânta Maria ca la Nazaret. La moartea doamnei Richeldis, fiul său, Geoffrey, a preluat și a continuat lucrările. Fervent catolic, el a plecat în anul 1096 în prima cruciadă. Mulți creștini însă, neavând ocazia de a pleca spre locurile sfinte, se îndreptau spre sfânta casă de la Walsingham, pentru a o venera pe Maria ca la Nazaret.
În secolul al XII-lea au sosit aici canonicii regulari ai sfântului Augustin și au construit, în apropierea vechii capele, o mănăstire și o biserică. Dar mai apoi, veneau aici pelerini din toate clasele sociale, ba chiar și din rândul nobililor, printre ei numărându-se și Richard I, Inimă de Leu.
Se poate spune că au fost în pelerinaj aici toți regii și toate reginele Angliei, iar în anul 1365 chiar regele și regina Scoției. Un alt pelerin celebru a fost Erasm din Rotterdam, care a compus aici celebra rugăciune "Tu unică între toate femeile".
Henric al VIII-lea s-a spovedit aici și a parcurs desculț o parte din calea spre capelă, însă, după reforma din anul 1534, a fost distrus sanctuarul, iar statuia a fost arsă. În anul 1578, când a trecut pe aici regina Elisabeta I, totul era doar ruine.
Catolicii englezi însă au continuat să se roage adesea lângă capelă, transformată ulterior într-un atelier de fierărie, adăpost pentru paie și, în cele din urmă, în grajd.
În anul 1896, Charlotte Pearson Boyd, convertită de la anglicanism, a cumpărat proprietatea vechii capele. După ce a restaurat-o a încredințat-o episcopului de Northampton, dar a fost recunoscută ca sanctuar abia în anul 1934, când, la 15 august, s-a celebrat aici sfânta Liturghie, pentru prima dată după patru sute de ani. Două zile mai târziu, cardinalul Francis Bourne a însoțit aici 12.000 de pelerini.
Statuia de la Walsingham, care o reprezintă pe Maria șezând pe un tron cu spătar înalt, purtând în mâna dreaptă ca sceptru un crin, iar cu mâna stângă ținându-l pe pruncul Isus care binecuvântează, a fost încoronată în anul 1954 de către arhiepiscopul Gerald Patrick O'Hara, ca delegat al papei.
La câteva sute de metri se află și un sanctuar anglican, semn că Walsingham este și un loc de întâlnire între toți creștinii și de trăire concretă a ecumenismului.
Sosesc aici pelerini din toată părțile lumii. Este cunoscut pelerinajul din anul 1980, când 10.000 de pelerini au fost însoțiți de cardinalul Basil Hume și de Robert Runcie, arhiepiscopul anglican de Canterbury.
În anul 1982, când papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Anglia, nu a reușit să ajungă la Walsingham, însă a cerut ca pe altarul amenajat pe stadionul Wembley din Londra să fie așezată statuia sanctuarului pentru a se ruga în fața ei.
Pr. Iosif Dorcu