- În apararea sanatatii - |
Speranța la viață
Programul de recuperare oferit prin intermediul Asociației Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (ACAR) se adresează atât persoanelor dependente de alcool, cât familiilor lor. În articolele anterioare am relatat despre modul în care consumatorii de alcool pot fi ajutați.
Inspirați de scrisoarea unei cititoare din Bacău a revistei "Lumina creștinului" dorim să transmitem câteva gânduri de încurajare și susținere, în mod special, familiilor.
În cei zece ani de activitate ai ACAR au existat multe mame, soții, surori, fiice care, cu lacrimi în ochi, au venit la noi, în momente de cumpănă, pentru a cere ajutor. În discuțiile avute, ele ne dădeau mărturie despre cei dragi lor, care adoptă un comportament neadecvat, care le persecută, le jignesc, cu care nu mai pot conviețui ca o adevărată familie a lui Dumnezeu, deoarece alcoolul i-a transformat profund. Traiul alături de o persoană care consumă băuturi alcoolice frecvent, care se comportă monstruos, care își pierde respectul de sine și de ceilalți poate fi greu de suportat, iar expresia "aceasta e crucea mea și trebuie să o duc așa..." este folosită frecvent și arată dimensiunea suferinței celor din familie.
Experiența de lucru cu persoanele are au probleme legate de alcool, dar și cu aparținătorii, ne îndeamnă să vă încurajăm, dragi familii, să rezistați în fața provocărilor vieții, înconjurându-vă de oameni care vă înțeleg atunci când vă confesați și sunt dispuși să vă ajute atunci când le cereți ajutorul.
Mai presus decât oamenii este Dumnezeu, care ne ajută să înțelegem suferința de moment și să sperăm la o viață mai bună, plină de speranță și bucurie, printr-o rugăciune sinceră și constantă.
În cadrul Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (grupurilor de suport) puteți găsi un sprijin în plus. Poate vă întrebați: "Ce rost are să vin, dacă cel care bea refuză să accepte că are o problemă și nu dorește să urmeze un program de recuperare?" Noi vă încurajăm să vă adresați asociației pentru a fi ajutați să vă integrați într-un club unde să participați săptămânal la discuții, astfel putând afla cum v-ați putea comporta personal în mediul familial, acolo unde este prezentă și persoana care consumă alcool, cum ați putea să o convingeți să accepte, la un moment dat, ajutorul, discutând cu alte familii, care au urmat un demers inițial în acest sens și care au reușit să facă pași importanți spre schimbare. Perseverența în rugăciune și dorința de schimbare pot fi esențiale în realizarea demersului de revenire la un stil de viață sănătos, fără alcool.
Decizia de a nu mai bea este a consumatorului de alcool, însă rolul celor din familie este esențial, pentru că îl pot ajuta să observe mai bine unde greșește, dar și ce calități are și astfel să își planifice strategia de revenire la un stil de viață din care alcoolul să nu mai facă parte.
Dragi cititori apelați atunci când aveți nevoie de ajutor la serviciile oferite de ACAR prin Centrele de recuperare în regim rezidențial din Iași și Roman și prin Cluburile (grupurile de suport) din Iași, Răducăneni și Roman, iar sărbătoarea Nașterii Domnului care tocmai a trecut să vă ajute să priviți cu încredere și optimism la noul an, la perioada care va veni, iar speranța unei vieți liniștite, alături de toți cei dragi, să vă lumineze sufletele.
Asistent social Ramona Ciobanu
coordonator Centru de Recuperare ACAR
* * *
Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare
Iași, tel.+fax: 0232-228204; www.alcoologia.ro
e-mail: acar_2004ro@yahoo.com; acar@alcoologia.ro