Sufletul este al său...
Zilele trecute am avut fericita ocazie de a vorbi cu doi soți, părinți, bunici, străbunici, stră-străbunici, încărcați de zile și de ani, trecuți prin încercările vieții, dar mereu cu zâmbetul pe buze. Știu să glumească și la cei 70 de ani de căsătorie în care au intrat nu de mult, în ciuda faptului că el, bătrânul, așa cum îi spun mai toți cei care îl cunosc, nu mai vede de ceva ani, iar ea, vădit emoționată, la întâlnirea cu oaspeții are tendința de a spune mereu același lucru: "Fără Dumnezeu și fără rugăciune..." Se înțelege, "fără Dumnezeu și fără rugăciune", viața lor ar fi fost una din care ar fi lipsit esențialul. Și nu mai e nevoie să adaug nimic, pentru că nici ei nu au mai adăugat!
I-am întâlnit în curtea casei, acolo unde cu 70 de ani în urmă băteau primul cui al "bisericii lor domestice", o casă bătrânească, cu tindă și pridvor, cu semnele evidente ale trecerii timpului, iar ei, ei încărcați de istorie, de experiență și mereu dispuși să ofere.
"Să aduceți un pahar cu apă părintelui!", a spus bătrânul, deși încă nu dădusem mâna și nu știu dacă știa cine sunt. Să fie și ceva dulce! Îmi amintesc aici de străbunica mea care îmi dădea zahăr cu mămăligă, singurul dulce pe care îl avea disponibil în casă. Iar de atunci, zahărul a rămas pentru mine simbolul bunătății...
I-am luat mâna în mâna mea și m-a trecut un fior, era atât de moale încât, pentru un moment, am avut impresia că se topește în mâna mea. I-am strâns-o cu grijă gândindu-mă că mai are nevoie de ea, dacă nu pentru a lucra, măcar pentru a se ține de pereți pentru a-și croi drum spre cele necesare.
La rândul ei, bătrâna, care încă mai vedea și era plină de haz, a avut grijă să ne amintească mereu, celor prezenți, că doar cu el a putut trece prin viață. M-am și gândit imediat la cel pe care îl avea alături și care îi era soț de 70 de ani, dar m-am înșelat. Nu de el spunea, pe el îl vedea, îl avea alături de o viață. Era vorba de cel pe care nu-l vedea, de cel care îi oferise nu doar totul în viață, ci viața. Mai mult, el era viața!
Din viața lui, prin viața lor, au oferit viață celor zece copii, care, la rândul lor, au oferit-o mai departe. Și au început să depene firul vieții...
Nu este niciun secret pentru a trăi o viață lungă. Atât a voit Dumnezeu! El este secretul! Noi ne-am încrezut în el. Cu el am pornit la drum, pe el l-am rugat la greu, lui i-am mulțumit la bine și pe el l-am strigat când ne aflam în mare necaz. Și deși nu l-am văzut niciodată, l-am simțit mereu.
Am simțit că el ne-a voit împreună, că ne-a învățat pas cu pas ce înseamnă viața de familie, pentru că noi, tineri fiind, nu aveam de unde să știm. Ne-a învățat să ne respectăm unul pe celălalt, să iubim viața și să o acceptăm în copiii noștri, ne-a îngenuncheat când aveam tendința de a uita de el și ne-a mângâiat când, rătăciți fiind, aveam nevoie de îmbrățișarea lui.
L-am descoperit unul în altul, în iubirea noastră, în iertarea pe care ne-am cerut-o, ori de câte ori a trebuit să mergem seara la culcare. I-am simțit prezența, acolo, la marginea patului, unde seară de seară, uneori rupți de oboseală, îi mulțumeam că a respirat în noi de-a lungul zilei, că a privit lumea prin ochii noștri, că ne-a înveselit prin copiii noștri și ne-a supus prin munca istovitoare a câmpului.
La 70 de ani de viață împreună și la mult mai mulți de viață, ce contează că ochii nu mai văd și că picioarele au slăbit, sufletul este încă tânăr, pentru că sufletul este al lui Dumnezeu, iar când el o decide, pe rând, așa cum am și intrat în această lume, om pleca spre el, eu, Petru și ea, Lența Petrina, din Butea... soți, părinți, bunici, străbunici, stră-străbunici, așa cum ne-au cunoscut familiile care au venit la noi în sat pentru cea de-a treia Întâlnire Diecezană a Familiilor, cardinalul Joachim Meisner, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții, surorile și ceilalți credincioși prezenți.
Pagină realizată de pr. dr. Felician Tiba