Știri externe
Rugăciuni pentru preoți
La 13 decembrie 1969, tânărul Jorge Mario Bergolio era sfințit preot. La împlinirea a 45 de ani de la hirotonire, devenit între timp papa Francisc, a trimis un mesaj pe internet (pe Twitter papa are contul Pontifex), scriind la 13 decembrie 2014: "Astăzi este aniversarea hirotonirii mele preoțești. Vă cer să vă rugați pentru mine și pentru toți preoții". Născut la 17 decembrie 1936, preotul Bergolio a fost consacrat episcop la 27 iunie 1992, a fost creat cardinal la 21 februarie 2001 de sfântul Ioan Paul al II-lea și a fost ales papă la 13 martie 2013.
Familia și comunicarea
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 17 mai 2015 va avea tema "Comunicarea familiei: loc privilegiat al întâlnirii cu darul iubirii", subiect în continuitate cu mesajul din 2014, precum și cu tema sinodului episcopilor. Va oferi ocazia de a se reflecta asupra misiunii de a insista că "iubirea dintre un bărbat și o femeie este un lucru bun", de a redescoperi frumusețea iubirii. Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional cu ocazia comemorării sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor (24 ianuarie).
Misiuni pentru mass-media
Întâlnindu-se la Roma, la 15 decembrie 2014 cu managerii și angajații de la TV2000, o televiziune ce ține de Biserica Catolică din Italia, papa Francisc a accentuat: "Presa catolică are o misiune foarte dificilă în raport cu comunicațiile sociale: să caute să se ferească de tot ce îi distorsionează scopul... Primul lucru care este util comunicațiilor este vorbirea directă, cinstită și liberă". În continuare, Sfântul Părinte a subliniat nevoia evitării "saturării percepțiilor noastre cu un exces de sloganuri ce ne anulează gândirea în loc să o pună în mișcare", și a "închiderii" care caută scurtături în loc să favorizeze rute mai lungi și mai complexe de înțelegere. A treia misiune ar fi "a vorbi întregii persoane [...] evitând păcatele din media: dezinformarea, calomnia și defăimarea".
Evanghelia și morala
Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie din cadrul Universității Pontificale din Lateran (Roma), la inițiativa Centrului Internațional de Cercetare în Teologie Morală, a găzduit simpozionul internațional "Întâietatea evangheliei și locul moralei: ierarhie și unitate în propunerea creștină", în zilele de 21 și 22 noiembrie 2014. Printre invitați a fost și pr. Felician Tiba, reprezentând Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din cadrul Diecezei de Iași. Scopul simpozionului a fost acela de a armoniza mesajul evangheliei cu cerințele teologiei morale, astfel încât vestea cea bună să nu rămână un deziderat greu de îndeplinit, ci să se traducă în acțiuni care să caracterizeze viața de zi cu zi, în special viața de familie.
Către deținuți
Sfântul Părinte a scris, la mijlocul lunii decembrie 2014, o scrisoare deținuților închisorii din Latina (Italia) și în același timp tuturor deținuților lumii. "Șederea în închisoare să fie ocazia unei creșteri autentice, pentru a găsi pacea în suflet", a subliniat papa, care le-a trimis deținuților din Latina și noul Liturghier, pentru "ca să descoperiți în sfânta Liturghie urmele drumului cotidian cu Dumnezeu care este medicul eficient al rănilor voastre, prietenul fidel în fiecare zi și hrana necesară pentru a vă susține drumul de salvare și eliberare - pe care nici măcar gratiile închisorii nu o pot împiedica". Deținuții din Latina au pictat peste o sută de statui și iesle din teracotă, trimise în mai multe parohii italiene.
Bradul, iesle și lumini
Ceremonia de aprindere a luminilor bradului de Crăciun din Piața "Sfântul Petru" a avut loc la 19 decembrie 2014. Bradul are 25,5 m înălțime, cu un diametru de 55 cm. "Ieslea în Operă", după cum se intitulează reprezentarea Nașterii Mântuitorului din acest an, din Piața "Sfântul Petru", a fost trimisă de orașul italian Verona și se inspiră din opera lirică. Ieslea are 20 de statui de teracotă în mărime naturală, cu haine și accesorii realizate din materiale rezistente la intemperii. Spațiul amenajat pentru iesle este de circa 24 m lungime, 12 m lățime și 8 m înălțime. Cu aceeași ocazie, a fost inaugurat și noul sistem de iluminare a fațadei și a cupolei bazilicii "Sfântul Petru".
Pelerinaj Taizé
În urma invitației Conferinței Episcopilor din Cehia și a Consiliului Bisericii Cehe, Întâlnirea Europeană a Tineretului s-a desfășurat la Praga, în perioada 29 decembrie 2014 - 2 ianuarie 2015, reunind zeci de mii de tineri pentru încă un pas al "pelerinajului de încredere pe pământ" inițiat de fratele Roger la finalul anilor 1970. Site-ul taize.fr are și o secțiune în limba română. Din Dieceza de Iași au participat 30 de tineri.
Jubileu ecumenic
Pentru a marca a cincizecea aniversare de la întemeierea Fundației "Pro Oriente", actualul președinte al acesteia, Johann Marte, a organizat la sediul din Viena o întâlnire științifică, la 8 noiembrie 2014, la care au participat printre alții cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, Tawadros al II-lea, patriarh al Bisericii Copte, și Bartolomeu, patriarh ecumenic. Fundația a fost instituită la 4 noiembrie 1964 de cardinalul austriac Franz König, în urma Conciliului Vatican II și a voinței de a îmbunătăți relațiile dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale exprimată în decretul despre ecumenism "Unitatis redintegratio".
Congres internațional
Maria Gherghel, președinta Asociației "Familia și Viața" din Dieceza de Iași, și dr. Ionela Delia Pogor au participat la Roma, în zilele de 16 și 17 noiembrie 2014, la congresul internațional "Procrearea astăzi: o provocare - reglarea naturală a fertilității", desfășurat la Spitalul Gemelli. Evenimentul a reunit peste 200 de specialiști și experți în probleme de familie: medici ginecologi, endocrinologi, medici de familie, psihologi, formatori, preoți, profesori și învățători de metode naturale pentru reglementarea creștină a nașterilor. După congres s-au desfășurat timp de trei zile cursuri intensive de formare de experți în învățarea Metodei Ovulației Billings și de coordonare a centrelor WOOMB (World Organisation Ovulation Method Billings), cursuri la care au participat peste 80 de specialiști din țările Europei.
Pastorația tineretului
Consiliul Pontifical pentru Laici și Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa au organizat la Roma, în perioada 11-13 decembrie 2014, al IV-lea Congres European al Pastorației Tineretului, cu tema: "Împreună pe drumurile Europei. O Biserică tânără, mărturie a bucuriei evangheliei". Obiectivul a fost susținerea entuziasmului pastoral în favoarea tinerilor din țările Europei. Programul întâlnirii a prevăzut conferințe de specialitate, mărturii, ateliere de lucru pe diferite tematici. Papa Francisc a adresat un mesaj participanților. România a fost reprezentată de PS Virgil Bercea, responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Conferinței Episcopilor din România, pr. Felix Roca, din Dieceza de Iași, pr. Radu-Adrian Tălpălariu, din Eparhia de Cluj-Gherla, Raluca Fernea, reprezentantă a tinerilor. La întâlnire a participat și Codruța Fernea din partea Forumului Internațional al Acțiunii Catolice.