Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Vieții Consacrate - mărturie

La început a fost o fascinație...

Dacă cineva m-ar fi întrebat, pe când aveam 17 ani, ce știu eu despre sfintele Bartolomea Capitanio sau Vincenza Gerosa, probabil că aș fi ridicat din umeri nedumerită. La predică părintele nostru paroh nu le pomenise niciodată până atunci. Și totuși într-o zi am citit viața lor, o istorie care m-a fascinat imediat.

Perioada în care ele trăiesc este una deosebit de grea pentru Italia. Războaiele napoleoniene, care au devastat întreaga Europă, au lăsat și în orașul lor, Lovere, o situație cumplită: femei văduve și copii orfani, copii ai străzii, familii pe drumuri, foame, mizerie.

Bartolomea (1807-1833) a simțit că nu poate rămâne indiferentă în fața acestei situații. A întâlnit-o pe Caterina (1784-1847), la fel de preocupată de situația din Lovere. Împreună, la 21 noiembrie 1832, ele au înființat Institutul Surorilor de Caritate. Și apoi au început munca. O muncă bine organizată și susținută de rugăciune, de participarea regulată la sfânta Liturghie și de meditarea cuvântului evanghelic.

La 26 iulie 1833, Bartolomea avea să fie chemată la Domnul, lăsând în urma ei o carismă, mai precis o dorință vie și un mare elan de a-i sluji pe cei sărmani și de a se ocupa de educația copiilor și a tinerilor. Elanul și dorința celor două fondatoare ale Institutului au fascinat și alte tinere care au dorit să li se alăture în munca lor de slujire.

Carisma a ajuns și în țara noastră, la puțin timp după evenimentele din decembrie 1989, iar întâlnirea cu primele surori, purtătoare ale dorinței de slujire și elanului Bartolomeei, m-au fascinat definitiv și pe mine, și iată cum.

În ziua de 2 noiembrie 1990, mai precis la București, trei surori aveau să alcătuiască prima comunitate. Întâlnirea cu aceste surori, dar și cu cele pe care le-am cunoscut a trezit în mine dorința de nestăvilit de a mă alătura lor, de a fi ca ele, cu chipul mereu surâzător și senin și de a trăi bucuria și satisfacția unei slujiri din pură dragoste creștină față de cei neajutorați.

Când am fost admisă în comunitate am descoperit că și alte tinere au experimentat aceeași fascinație. Așa se face că, după o bună formare, ne-am dedicat fiecare acelei slujiri care a corespuns cel mai bine vocației și personalității noastre. Unele dintre noi am ales să ne dedicăm bolnavilor în calitate de asistente medicale. Altele s-au dedicat vizitării la domiciliu a bătrânilor și bolnavilor în București, Iași, Bacău, Faraoani. Altele se ocupă de copiii orfani și abandonați în comunitatea Meuli din Faraoani. Altele cu formarea copiilor și tinerilor în oratoriile Institutului nostru de la Bacău și Faraoani. Unele s-au dedicat învățământului în școli și grădinițe la București și Bacău. Pe lângă aceste activități, toate suntem implicate, în parohiile în care ne aflăm, în activitățile de catehizare ale copiilor și tinerilor, în organizarea de activități educativ-distractive de genul "vara împreună", în corurile ce animă cântarea la sfintele Liturghii etc.

În ce mă privește, pot spune, după mai bine de 20 de ani de viață consacrată, că în această congregație mă regăsesc ca într-o adevărată familie. Carisma ei îmi permite să rămân aproape de copii, de tineri și să mă implic în educarea lor. Îmi permite totodată să mă apropii de bolnavi, de bătrâni, de cei care suferă în trupul și în sufletul lor ca să le aduc un strop de alinare.

Am scris aceste rânduri și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de prezență și activitate în România a Institutului Surorilor de Caritate, cunoscut și cu numele de Maria Bambina (Maria Copilă).

Sr. Tereza Ghiurcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat