Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Călătoria vieții

Există în om o dorință persistentă de a se așeza comod cu viața, de a-și stabili definitiv cartierul general, de a rămâne în siguranță acolo unde se simte bine. Nu este o chestiune de loc, ci de "așezare" spirituală, interioară. Mai mult ca în alte perioade, la început de an simțim această dorință ca întreaga noastră viață să se așeze, să fie pe un făgaș caracterizat de stabilitate. Cu toate acestea, suntem conștienți că trebuie să reluăm, periodic, drumul nostru, că este necesar să ne ridicăm cortul și să începem din nou! În orice început se găsește o noutate, o promisiune, un vis care așteaptă să prindă conturul și culoarea realității. De aceea, viața celui care nu pornește din nou la drum devine aridă și se transformă într-o succesiune de monotonii.

Noi vrem să ne stabilim "acolo" unde inima noastră este atinsă. Cei trei apostoli, pe muntele Tabor, ar fi voit să ridice trei colibe ca să se bucure pentru totdeauna de minunatul spectacol al schimbării la față. Însă Isus nu le permite acest lucru. Apostolii nu pot să sechestreze această experiență, ci sunt puși în situația de a porni din nou la drum, de a se întoarce în valea preocupărilor zilnice. Orice trăire spirituală profundă, orice experiență intensă trezește în noi dorința de a o păstra pentru totdeauna. Însă Dumnezeu nu poate fi reținut pentru că este Dumnezeul exodului, al noului drum, cel care ne îndeamnă mereu să reluăm drumul. El îi spune lui Moise: "De ce strigi către mine? Poruncește israeliților să pornească din nou la drum" (Ex 14,15). Poporului îi este teamă să reia călătoria. În Egipt sunt oprimați, sunt sclavi, dar cu toate acestea se obișnuiesc cu o astfel de viață, pentru că le este frică să pornească la drum. Ne putem găsi și noi într-o astfel de situație! Nu suntem mulțumiți de ceea ce trăim, dar, în același timp, ne este teamă să ne aventurăm într-o schimbare radicală.

La început de an avem nevoie să retrezim în noi curajul. Reușita este răsplata celor îndrăzneți, a acelora care nu se înclină după cum bate vântul, ci merg cu perseverență pe drumul propriilor convingeri iluminate de credință. Se spune că regina Isabela i-ar fi spus lui Cristofor Columb înainte să plece în călătoria către o lume nouă: "Mergi înainte cu încredere, iar dacă pământul pe care îl cauți nu există, fii convins că Dumnezeu îl va crea dinadins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala!"

O altă atitudine cu care să începem anul este entuziasmul. Sunt atât de pline de viață persoanele care reușesc să se entuziasmeze de ceva! Sunt electrizate de o idee nouă, le sclipesc ochii în fața unui peisaj, vorbesc la nesfârșit de pasiunile lor, copleșesc cu gesturi de prietenie pe cei dragi! Pentru ei viața nu este deloc monotonă! Avem nevoie de o astfel de energie la început de an!

Liniștea interioară în fața noilor capitole care se deschid la început de an este dată de seninătate. Aceasta este semnul unei spiritualități armonioase. Seninătatea nu este o simplă calitate a caracterului, ci provine din marea încredere că suntem acceptați așa cum suntem, că lumina lui Dumnezeu pătrunde în toate ungherele sufletului și face să strălucească întreaga viață.

Curajul, entuziasmul și seninătatea pot fi ingredientele unui nou an în care să crească mulțumirea și împlinirea noastră.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat