- În apararea sanatatii - |
Răul de mișcare
Imaginați-vă următoarea situație: sunteți în mașină, pe scaunul din dreapta, în timpul unei călătorii. Știți că în scurt timp trebuie să schimbați direcția de mers și vreți să consultați harta (e drept că tehnologiile avansate permit utilizarea GPS-ului și puțină lume mai folosește acum harta fizică, dar rămânem la imaginație). După câteva minute începeți să transpirați, obrajii își pierd culoarea lor rozie obișnuită și toată fața devine palidă, începeți să simțiți o ușoară presiune în gât și durere de cap. Acestea sunt simptomele de debut a ceea ce numim rău de mișcare. În cazul în care călătoria se prelungește în aceleași condiții, simptomele merg până la senzația de greață și în final apare vărsătura.
Această maladie a apărut odată cu dezvoltarea diverselor mijloace de transport, iar istoria leagă debutul maladiei de apariția bărcii. În explicarea apariției simptomelor există trei organe care au rol important: ochiul - participă prin preluarea imaginilor din exterior și transmiterea acestora la nivelul creierului; urechea, organ cu funcție dublă: atât pentru auz cât și pentru menținerea echilibrului - trimite informații despre poziția corpului nostru creierului; creierul - primește informațiile trimise de ochi și urechi și reacționează pe măsură. Un rol primește și ceea ce numim sensibilitate proprioceptivă, adică ceea ce simte corpul cu ajutorul mușchilor, articulațiilor și oaselor - cum ar fi, de exemplu, faptul că știm când facem diverse mișcări (mers, aplecare, închiderea și deschiderea pumnilor etc.) chiar dacă avem ochii închiși. Răul de mișcare apare atunci când există o discordanță între ceea ce recepționează din exterior ochiul, urechea și sistemul proprioceptiv și ceea ce ajunge la creier. Când suntem în mașină și consultăm harta, se întâmplă următoarele: ochii și picioarele ne spun că stăm pe loc dar urechea simte că ne mișcăm. De la apariția filmelor 3D aceeași discordanță se manifestă invers: ochii ne spun că ne deplasăm, dar picioarele și urechea internă recepționează poziția staționară. Fie că e vorba de mers cu spatele, accelerări și frânări bruște ale mașinii, mers prin curbe sau peste hopuri, mecanismul care se află la bază este cam același: contradicția informațiilor ajunse la creier. Orice persoană cu funcție normală a urechii poate suferi de rău de mișcare când este expusă la astfel de mișcări. Singurele persoane care nu sunt susceptibile la rău de mișcare sunt cei cu lipsa totală a auzului și unii copii sub vârsta de doi ani, la care sistemul nervos este în dezvoltare. Medicamentele împotriva răului de mișcare tocmai asta fac: interferă într-un fel sau altul, în funcție de tipul lor, cu semnalele nervoase care trimit informațiile la/de la creier.
Vestea bună este că în timp poate apărea adaptarea, ceea ce înseamnă că pragul la care apar simptomele crește, iar în timpul călătoriilor mai scurte acestea nu mai apar sau pot apărea, dar cu un grad de intensitate mai mic. Treptat, creierul se obișnuiește cu această discordanță și nu mai apar deloc simptomele. Ce poate fi făcut pentru a ameliora: încercați să vă mișcați cât mai puțin, stați în mașină pe locul din față-dreapta cu privirea înainte, alegeți loc în avion în dreptul aripilor, pe vapor stați pe punte sau în mijlocul navei. Respirați cât mai mult aer proaspăt, închideți ochii și încercați să dormiți. Nu încercați să urmăriți valurile sau alte mașini aflate în mișcare. Evitați mesele copioase și consumul de alcool înainte sau în timpul călătoriei.
Dr. Bianca Hanganu