Copiii sunt copii și în Africa...
Pr. Isidor Mîrț, misionar în Kenya, s-a întors pentru o lună de zile în România. Fiind vacanța de vară, i-am adresat câteva întrebări cu privire la copiii din Maikona și activitățile lor.
- Cum este privită viața unui copil în triburile din nordul Kenyei?
Copilul este darul lui Dumnezeu, cea mai mare bucurie a familiei și bogăția tribului. Trăind în trib, care este ca o familie lărgită, ei spun mamă la toate mătușile, tată la unchi, frate la verișori, soră la verișoare și se susțin între ei. La nașterea unui copil, mai ales a unui băiețel, se face sărbătoare: se taie o capră, se adună bătrânii, mamele încep să cânte și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții. Copilul este considerat copil până la vârsta de 12 ani, când printr-un ritual trece la statutul de adult.
- Cum se implică în viața misiunii și ce activități desfășurați cu ei?
Copiii ne ajută de cele mai multe ori în a-i atrage pe cei mai mari la credință. Prin bucuria, cântecele și dansurile lor ei evanghelizează. Când se întorc acasă, îi învață pe ceilalți cântecele, dansurile și rugăciunile pe care le-au învățat. Sunt mesagerii lui Isus, duc mai departe ceea ce au primit către familie și trib. De multe ori copiii mi-au spus: "Părinte, haideți să mergem să predicăm și în alte sate pentru că acolo sunt mulți care nu au primit Botezul". Avem grupuri organizate: grupul misionar, grupul îngerașii, grupul ministranților etc. Împreună vizităm bolnavii, facem rugăciuni, participăm la catehism, ajutăm săracii - spălăm hăinuțele copiilor necăjiți, aducem apă și vreascuri pentru bătrâni. Dau exemplu și la școală pentru că în fiecare dimineață, înainte de ore, se adună în față pentru a face rugăciunea de dimineață. Este o ocazie de evanghelizare pentru ceilalți copii.
- Cum se implică misiunea în formarea copiilor?
În primul rând le oferim educație. Am înființat și susținut 23 de grădinițe, cinci școli primare și două licee. Încă de la grădiniță copiii dau examene și țin mult să scrie, să citească și să socotească. Ei știu că doar așa vor avea un viitor. Alături de educația religioasă și umană, oferim și sprijin celor săraci: copiii săraci și orfani sunt adoptați la distanță, dându-le posibilitatea de a merge la școală, de a avea hăinuțe, încălțăminte, rechizite școlare și hrană.
- Copiii din România sunt în vacanță. Dar copiii din Kenya?
Școala începe la 7 ianuarie și se încheie în luna noiembrie. Copiii sunt copii și în Africa, se bucură de vacanță trei luni pe an: aprilie - perioada Paștelui, august - perioada Sfintei Fecioare Maria, și decembrie - perioada Crăciunului. În vacanță, copiii îi însoțesc pe părinți la păstorit. Avem însă și campusuri de o săptămână. Cei care pot veni se adună la misiune, fac schimburi de experiență, învață cântece și dansuri, iau parte la jocuri și competiții, dar, cel mai important, își fac prieteni noi.
- Avem noi ceva de învățat de la copiii de acolo?
Da, bucuria cu care ei se apropie de Dumnezeu, participă la Liturghie și rugăciune; bucuria cu care învață, pentru că nu toți copiii au această posibilitate. Un băiat, cel mai bun din clasă, a fost luat pentru a se îngriji de cămilele unchiului. Mi-a spus cu lacrimi în ochi: "Părinte, vreau să învăț, dar trebuie să îmi ajut familia și unchiul nu-mi dă voie să merg la școală". Este unul dintre cazurile atât de des întâlnite. Copiii de aici care au șansa să meargă la școală ar trebui să se bucure.
- Un gând pentru copiii și credincioșii care au citit articolul.
Vreau să transmit mulțumirea mea, a copiilor și adulților din misiune. Le mulțumim pentru rugăciuni, pentru Cutia Speranței, pentru colecte, adopții și hrană. Și aș încheia cu aceste cuvinte: "Pe acest pământ vom lucra împreună, pentru a-i ajuta pe oameni, iar dincolo, în cer, vom împărți roadele împreună".
Pr. Florin-Petru Sescu