Anton Durcovici - Far al credinței
Cu mult timp înainte de a deveni episcop de Iași, fericitul Anton Durcovici a militat pentru dezvoltarea presei catolice sprijinind, îndrumând și colaborând cu valoroase publicații catolice din București. Atunci când majoritatea revistelor și ziarelor catolice își vor suspenda apariția, fericitul Anton Durcovici se va implica personal, fondând în anul 1934 la București revista "Farul nou", devenită timp de zece ani publicația fanion a presei catolice din România.
Profesorul Iosif Frollo, care a fost cel mai apropiat colaborator al fericitului Anton în conducerea revistei, scria următoarele într-o lucrare rămasă în manuscris și confiscată în anul 1951 de Securitate: "«Farul nou» a fost în timpul celor zece ani de apariție neîntreruptă - 1 ianuarie 1934 până la 16 august 1944 - centrul în jurul căruia gravitau intelectualii catolici, nu doar din București, ci și cei care erau în trecere prin București. Se întâlneau seara, sub președinția Mons. Durcovici, se începea cu rugăciunea Frontului Unic pentru revenirea românilor la credința catolică și o scurtă rugăciune către sfânta Bernadeta, protectoarea noastră, și după aceea se citeau articolele de fond care trebuiau să apară în timpul săptămânii.
Se discută valoarea oportunității fiecărui articol și nimic nu se publica fără autorizarea Mons. Durcovici. Se putea scrie tot, fără teamă de rătăcire, deoarece erau toți siguri că acest cenzor, profund cunoscător al ramurilor doctrinei creștine și preot pios animat de o mare dragoste față de aproapele său, acestui cenzor nu-i va scăpa niciun cuvânt condamnabil din punct de vedere catolic.
Aceste întruniri nu serveau numai pentru a prepara numărul viitor al ziarului, care trebuia să apară; aceste întâlniri foloseau și la formarea mentalității colaboratorilor care, deși aveau multă bunăvoință, nu erau atât de instruiți în materie de religie. Era în același timp singurul centru activ de colaborare între catolicii de toate riturile și de toate naționalitățile din România și în special al uniților și latinilor. La aceste întruniri erau doi directori - unul unit și altul latin. Într-un cuvânt, tot ce era catolic se întâlnea în redacția "Farul nou", unde se înfățișa în ansamblul ei, situația și interesele catolicismului din țară. (...)
"Farul nou" a început să exerseze o influență mai marcantă decât ziarele și revistele catolice din Transilvania și chiar decât acelea care datau de mai multă vreme".
Profesorul I. Frollo nu s-a dezis niciodată de mentorul său, al cărui fiu spiritual a fost, așa cum o probează și declarația sa dată în arestul Securității din București, la 10 martie 1951: "Cele mai strânse legături ale mele au fost în decursul ultimilor 26 de ani cu Monseniorul Anton Durcovici, până ce în anul 1948 a plecat la Iași, fiind numit acolo episcop. Cu Monseniorul Durcovici m-am consultat totdeauna în tot ce am scris și n-am scos de la tipar nicio literă fără aprobarea lui. (...) Monseniorul Durcovici a fost conducătorul Congregațiilor Mariane și ca atare directorul meu spiritual. Lui îi păstrez cea mai mare afecțiune".
Fotografia alăturată a fost realizată la Iași, la 30 mai 1948, cu prilejul procesiunii de Joia Verde ("Corpus Domini"), prima și ultima procesiune de acest fel la care a luat parte episcopul Anton Durcovici. În fotografie episcopul este surprins în momentul în care, aflat în curtea catedralei "Adormirea Maicii Domnului", privește la procesiunea care se îndreaptă spre bulevardul Ștefan cel Mare și al cărei punct terminus era Institutul "Notre Dame de Sion" (actualul sediu al Filarmonicii).
Fotografia face parte dintr-un grupaj de fotografii realizate cu prilejul procesiunii "Corpus Domini" de la Iași. Fotografiile au fost păstrate cu sfințenie în arhiva familiei profesoarei Cornelia Breitenfeld de la Botoșani, care ni le-a pus la dispoziție prin intermediul părintelui paroh de Botoșani.
Dr. Dănuț Doboș