O nouă enciclică
Laudato si
A doua enciclică a papei Francisc, "Laudato si, despre grija pentru casa noastră comună", a fost semnată duminică, 24 mai, și publicată joi, 18 iunie. Titlul acesteia este luat din celebra "Cântarea creaturilor", imnul de laudă scris de sfântul Francisc din Assisi.
Itinerarul enciclicei este trasat la numărul 15 și se desfășoară pe șase capitole. În primul capitol se prezintă diferite aspecte ale crizei ecologice actuale, precum schimbările climatice, problema apei și dispariția a mii de specii vegetale și animale.
Capitolul al II-lea prezintă relatările biblice referitoare la creație, oferă o viziune de ansamblu și exprimă "înfricoșătoarea responsabilitate" a ființei umane față de creație, legătura strânsă dintre toate creaturile și faptul că "mediul este un bun colectiv, patrimoniu al întregii omeniri și responsabilitate a tuturor oamenilor".
Punctul central al celui de-al III-lea capitol este reflecția asupra tehnologiei. În acest capitol se prezintă o analiză a situației actuale, pentru a fi "notate nu doar simptomele acesteia, ci și cauzele sale cele mai profunde", instaurând un dialog cu filozofia și științele umaniste.
Propunerea principală a enciclicei, dezvoltată pe larg în capitolul al IV-lea, este ecologia integrală, ca nouă paradigmă de dreptate; o ecologie care "să integreze locul specific pe care ființa umană îl ocupă în această lume și relațiile ei cu realitatea înconjurătoare".
Următorul capitol abordează întrebarea legată de ce putem și ce trebuie să facem. Analizele nu pot fi suficiente: este nevoie de propuneri "de dialog și de acțiune care să implice atât fiecare persoană cât și politica internațională".
Ultimul capitol atinge nucleul convertirii ecologice la care îndeamnă întreaga enciclică. Rădăcinile crizei culturale acționează în profunzime, iar obiceiurile și comportamentele nu se modifică cu ușurință. Educația și formarea rămân provocările centrale: "Orice schimbare are nevoie de motivații și de un parcurs educativ".
Textul se încheie cu două rugăciuni, "una pe care o putem rosti toți cei care credem într-un Dumnezeu creator atotputernic și, cealaltă, pentru ca noi creștinii să știm să ne asumăm angajamentele față de creație pe care ni le impune evanghelia".
Suveranul pontif dorește ca această enciclică "să ne ajute să recunoaștem măreția, urgența și frumusețea provocării care ni se prezintă", aceea de a ocroti casa noastră comună, și adresează "o invitație urgentă de a reînnoi dialogul asupra modului în care făurim viitorul planetei".
(Prelucrare de pr. Claudiu Bulai după www.radiovaticana.va)