Washington
Știați că Statele Unite ale Americii se află, din anul 1847, sub patronajul Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria? Încă înainte de a fi declarată dogmă (în anul 1854), John Carroll, arhiepiscop de Baltimore, în anul 1792, și-a manifestat dorința de a construi un sanctuar în cinstea Neprihănitei Zămisliri, dar decizia definitivă s-a luat în anul 1847.
Lucrările construcției au început în anul 1913, în timpul pontificatului sfântului Pius al X-lea, care a aprobat și chiar a susținut economic aceste lucrări. Sanctuarul se află în partea de sud-est a Universității Catolice din America, deoarece consiliul de administrație al acesteia, în frunte cu rectorul Thomas Joseph Shahan, a fost de acord să ofere un teren din proprietatea universității pentru noua construcție. În luna ianuarie a anului 1914, același rector editează revista Salve Regina, cu scopul de a-i sensibiliza pe catolicii din zonă pentru susținerea noului sanctuar. În anul 1919 a fost ales proiectul a doi arhitecți, Charles Donagh Maginnis și Timothy Walsh, iar la 23 septembrie 1920 cardinalul James Gibons, arhiepiscop de Baltimore, a sfințit piatra fundamentală. Lucrările au continuat până în anul 1929, reușindu-se, până la această dată, doar construirea criptei. Timp de 24 de ani nu s-a mai lucrat nimic din cauze economice.
În anul 1953, cardinalul Patrick Aloysius O'Boyle, arhiepiscop de Washington, ia inițiativa colectării de fonduri pentru terminarea marelui sanctuar. Consacrarea a avut loc la 20 noiembrie 1959, însă toate lucrările au fost definitivate în anul 1961.
Bazilica găzduiește cea mai mare colecție de artă contemporană bisericească din lume. De asemenea, mozaicul cu chipul lui Cristos este unul dintre cele mai mari, având peste 400 de forme și culori.
În exterior merită atenție fațada, cu arcada amplă, în șase muchii, înaltă de 31 de metri, pe ambele flancuri fiind reprezentați 26 de sfinți, iar la bază domină o statuie a Neprihănitei Zămisliri, între doi îngeri. De asemenea, turnul, cu înălțimea de 100 de metri, este cea mai înaltă construcție religioasă din Washington. Mai impresionează și cupola, cu un diametru de 33 de metri, acoperită cu mozaic, de diferite culori, cu diferite forme geometrice. În interiorul acestor figuri geometrice sunt reprezentate simboluri mariane, printre care monograma Mariei și crinul.
Interiorul sanctuarului, în formă de cruce latină (inspirat de la bazilica San Marco din Veneția), impresionează prin dimensiuni (140 de metri lungime și 73 de metri lățime). În navată sunt trei cupole, două până la crucieră și una în partea altarului. Două cupole sunt ornate cu mari mozaicuri aurite numite Cupola Răscumpărării și Cupola Întrupării, mozaicuri realizate în anul 2006. A treia cupolă este încă neacoperită. Deasupra altarului domină un ciboriu maiestuos, susținut de patru coloane de marmură roșie, iar deasupra domină statuia Neprihănitei Zămisliri.
Pe părțile laterale pot fi văzute 80 de capele sau altare, dintre care 22 sunt dedicate Maicii Domnului. În sanctuar încap 6.000 de persoane dintre care 3.500 pe scaune și este vizitat de peste un milion de pelerini anual.
În sanctuar se poate vedea tiara fericitului Paul al VI-lea, papă. În anul 1964, când papa a hotărât că nu va mai purta tiara, aceasta a fost vândută pentru a veni în ajutorul săracilor. A fost cumpărată de cardinalul Francis Joseph Spellmann și depusă în sanctuar.
Sfântul Ioan Paul al II-lea s-a rugat în acest sanctuar național cu ocazia vizitei din ziua de 7 octombrie 1979 și l-a ridicat la rangul de basilica minor în anul 1990, recunoscând prin aceasta importanța istorică și locul special în viața catolicilor din Statele Unite. Papa Benedict al XVI-lea, la 16 aprilie 2008, s-a rugat Vesperele în cripta sanctuarului împreună cu toți episcopii americani și a acordat, ca la marile sanctuare, trandafirul de aur.
Pr. Iosif Dorcu