Cinstitorii Fecioarei Maria
Léon Bloy a observat că cei mai mari cinstitori ai Mariei sunt fie cei mai mari păcătoși, fie cei nevinovați, cei simpli. Cei care nutresc pentru ea o iubire mai intensă se găsesc fie între cei care au cunoscut păcatul din plin, fie între cei care nu au cunoscut păcatul.
Mergând la concret, Vittorio Messori prezintă pe de o parte cazul Bernadettei Soubirous, copila nevinovată de la Lourdes și apoi călugărița suferindă și exemplară de la Nevers, iar pe de altă parte cazul lui Paul Verlaine, poetul "blestemat", elitist, drogat, homosexual, ocnaș și care a încercat să se sinucidă, acesta din urmă fiind autorul unora dintre cele mai frumoase și mai sfâșietoare versuri în cinstea Fecioarei Maria. În paranteză: cei doi s-au născut în Franța, în același an, 1844. Aceasta confirmă faptul că fiii cei mai "buni" sau cei mai "răi", cei mai inocenți sau cei mai păcătoși o iubesc cel mai mult și par să fie preferații ei.
Poate că nu ne putem pronunța unde s-ar încadra Eminescu, poetul nostru, cu a sa "Rugămu-ne-ndurărilor", dar ca "cinstitori" ai sfintei Fecioare Maria, mai ales în luna mai, ar trebui totuși să ne întrebăm: oare starea de mijloc să fie cea mai fericită? Ca să nu mai spunem de pendularea continuă între păcat și har...
Pr. Cristian Chinez