Sfânta Scriptură
* Edit Pintea (Arad). "Cine sunt cele patru ființe pline de ochi dinainte și dinapoi, care stau în mijlocul și împrejurul tronului? (Ap 7,4-6)".
În perioada patristică, cele patru ființe au fost identificate cu cei patru evangheliști: cea cu față de om, cu Matei; cea cu înfățișare de leu, cu Marcu; cea cu înfățișare de vițel, cu Luca și cea cu înfățișare de vultur, cu Ioan. Această interpretare a influențat mult arta creștină. Pentru interpretarea corectă a acestor ființe, trebuie ținut cont de următoarele elemente ce apar în context: 1) ele sunt situate la nivelul lui Dumnezeu ("tron"); 2) sunt îndreptate în mod activ spre Dumnezeu ("aripi și ochi"); 3) toate patru sunt raportate la lumea umană (trăsăturile care le caracterizează și numărul 4 care reprezintă punctele cardinale sau cele 4 vânturi, adică totalitatea lumii pământești). Aceste ființe nu sunt nici îngeri, nici alte personaje determinabile, ci reprezintă în mod schematic dinamismul care pornește de la nivelul lui Dumnezeu și se îndreptă spre istoria umană și apoi, pornind de la istoria umană, ajunge din nou la nivelul lui Dumnezeu. Rolul lor încetează în noul Ierusalim, ultima lor intervenție, ca și a bătrânilor (Ap 19,4), constând în proclamarea: "Amin. Aleluia!".
* "Ce semnifică "marea de cristal" de dinaintea tronului? (Ap 4,6)".
Este un termen de comparație: ca o mare de sticlă asemenea cristalului.
* "Ce semnifică acea carte cu șapte peceți, pe care le poate desface doar mielul? (Ap 5,1). În cer s-ar părea că nu există cărți în sensul cuvântului de pe pământ".
"Cartea scrisă pe o parte și pe alta" simbolizează planul creator și salvific al lui Dumnezeu, în care este stabilită cu exactitate și fără lacune întreaga istorie aflată în stăpânirea lui Dumnezeu - "mâna dreaptă a celui care șade pe tron". Nici o ființă creată nu este capabilă să pătrundă planul lui Dumnezeu cu privire la istorie; cartea este "sigilată cu șapte sigilii sau peceți". Doar mielul este cel care revelează și face cunoscut misterul lui Dumnezeu.
Pr. Alois Bulai