Știri externe
Primul "Angelus"
Radio Vatican a fost, la 15 august 1954, martorul unui eveniment care avea să revoluționeze uzanțele duminicale ale papilor până în zilele noastre. La ora 12.00 din acea zi, pentru prima dată, Pius al XII-lea recita public la Castel Gandolfo antifonul marian "Angelus Domini" (Îngerul Domnului) de la microfoanele Radio Vatican. Pius al XII-lea a început să recite în fiecare duminică rugăciunea "Angelus" împreună cu pelerinii și romanii care, din acel moment, au învățat să se strângă, în duminici și sărbători, la fereastra biroului privat al pontifului din Palatul Apostolic. Site-ul www.papapioxii.it al cauzei de beatificare a papei Pius al XII-lea a publicat versiunea audio originală a primei rugăciuni "Angelus".
Ministranți la papa
Papa Francisc a întâlnit în Piața "Sfântul Petru", marți, 5 august, peste 50.000 de ministranți de limbă germană, provenind din diecezele din Germania - precum și din diecezele de Viena și de Linz și din Letonia - cu ocazia pelerinajului național la Roma, între 4 și 8 august, având ca moto "Liberi! Pentru că este permis a face bine" - cf. Mt 12,12. Papa le-a spus: "Sunteți chemați să vorbiți despre Isus celor de vârsta voastră, nu numai în cadrul comunității parohiale sau al asociației voastre, ci mai ales în afară. Aceasta este o angajare rezervată în special vouă, pentru că voi (...) puteți ajunge mai ușor la mintea și la inima celor care s-au îndepărtat de Domnul".
"Corpus Domini"
S-au împlinit 750 de ani de la instituirea sărbătorii Corpus Domini - Trupul și Sângele Domnului, prin lucrarea papei Urban al IV-lea, la 11 august 1264. Papa Urban afirma că, grație celebrării euharistice, nu putem să înțelegem concret ceea ce amintim. De fapt, "celelalte lucruri pe care le comemorăm, noi le înțelegem cu spiritul și cu mintea, dar nu obținem pentru aceasta prezența lor reală. În schimb, în această comemorare sacramentală a lui Cristos, chiar dacă sub altă formă, Isus Cristos este prezent în noi cu propria substanță".
Papa și penticostalii
Vizita privată a papei Francisc la biserica evanghelică din Caserta, în ziua de 28 iulie, este semnul unui dialog ecumenic care ar putea avea dezvoltări cu caracter istoric. Este prima dată când un pontif merge în vizită la o Comunitate Evanghelică Penticostală. Comunitatea Evanghelică Penticostală este cea mai mare realitate creștină după Biserica Catolică, având peste jumătate de miliard de aderenți. Reînnoirea Carismatică Catolică, sau altfel spus "Reînnoirea penticostală catolică" - a scris cardinalul Leon Joseph Suenens, arhiepiscop de Malines-Bruxelles, vehiculează unitatea prin natura sa, pentru că împărtășește aceleași haruri ale experienței spirituale ale mișcării penticostale evanghelice.
Persecuții în Ucraina
Patriarhia de Moscova, ortodoxă, a lansat la începutul lunii august un nou semnal de alarmă față de un posibil conflict interreligios în Ucraina, însă i-a atacat pe greco-catolici, considerându-i responsabili de intimidări și agresiuni împotriva preoților ortodocși. Protopopul ortodox Vladimir Kreslyanskiy, din Dieceza de Lugansk, a decedat la 31 iulie în urma unui bombardament din zona rezidențială. S-au înregistrat cazuri de răpiri, atacuri și amenințări și împotriva clerului catolic. Viktor Vonsovich, paroh catolic al bisericii "Preasfânta Inimă" din Gorlovka, Donetsk, a fost răpit la 15 iulie și eliberat după 10 zile de câțiva milițieni înarmați. Conform celor relatate de Mons. Stanislav Shirokordiuk, episcop catolic de Kharkov-Zaporozhe, în est "este o vânătoare de preoți catolici", care îndură provocări continue. Episoade de violență împotriva clerului au fost denunțate și de alte comunități creștine.
Hirotonire
Fratele Cătălin Ieremia Budău, OFMConv., membru al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, a fost hirotonit preot, în cadrul sfintei Liturghii prezidată la 23 august, de ÎPS Patrick Kelly, arhiepiscop emerit al Diecezei de Liverpool, în biserica "Sfânta Clara" din Manchester, Anglia. Duminică, 31 august, noul preot a celebrat prima sfântă Liturghie în biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din satul natal, Nicolae Bălcescu.
INTC
A fost lansat, la 4 august, site-ul www.intc.ro al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC) în vederea următoarei ediții ce va avea loc la Cluj-Napoca în anul 2015. Site-ul este disponibil în limbile română, maghiară și engleză. Va fi site-ul permanent al INTC, iar domeniul urmând să fie folosit atât pentru fiecare ediție, cât și pentru o arhivă a edițiilor precedente. Prima ediție a INTC a avut loc în anul 1991 la Vizantea, iar ultimele două ediții s-au desfășurat la Baia Mare în anul 2009, respectiv la Iași în anul 2012. Ediția din anul 2015 va fi a XIII-a, iar înscrierile vor începe în luna noiembrie a anului curent. INTC are loc o dată la trei ani și este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică și de o eparhie greco-catolică.