Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Chartres

Cine vizitează Franța pierde mult dacă nu vizitează "catedrala perfectă" după cum o numesc specialiștii datorită proporțiilor și multor valori artistice, Chartres.

La doar 90 km de Paris, cu cele două turnuri inegale, sanctuarul se poate vedea de la câteva zeci de kilometri. Este una dintre cele mai frumoase biserici gotice din lume. Mai este importantă și datorită conservării în bune condiții a sculpturilor și a vitraliilor. Vitraliile, care datează din secolul al XIII-lea, au o policromie perfect armonizată și asortată, în care domină vestitul "albastru de Chartres".

Navata principală, înaltă de 37 m, se caracterizează prin armonia și eleganța proporțiilor. Construirea actualei catedrale s-a realizat între anii 1194 și 1250, fiind consacrată în 1260.

În anul 1908, sanctuarul a primit titlul de basilica minor, iar în anul 1979 a fost clasat în patrimoniul mondial UNESCO din două motive: pentru că reprezintă o capodoperă a geniului uman, prin unitatea arhitecturii și a decorațiilor, fiind cea mai expresivă operă a Evului Mediu creștin și pentru că Chartres a avut cea mai mare influență în dezvoltarea artei gotice în Franța și nu numai.

Câteva date despre acest miracol arhitectonic: lungimea interioară este de 130 m, iar înălțimea turnurilor (fiind inegale) este de 105 și 115 m. Numai în altar sunt 200 de statui sculptate. Aici se află 181 de reprezentări ale Maicii Domnului, 3.500 de statui, 9.000 de personaje reprezentate în sculpturi, tablouri și vitralii. Altarul, având 650 m2, este cel mai mare din Franța. Suprafața totală a vitraliilor este de 2.600 m2, iar rozeta mare are 13,36 m, fiind cu 26 cm mai mare decât cea de la "Notre-Dame" de Paris.

Catedrala din Chartres nu a fost distrusă în timpul Revoluției Franceze.

Chartres este un important sanctuar marian pentru patru motive. Mai întâi, aici se află un văl al Maicii Domnului, adus la Chartres din Orient, în anul 876, de către Carol cel Pleșuv. Vălul se păstrează într-un relicvar de aur, în partea stângă a catedralei. În anul 1194, în timpul unui mare incendiu, se credea că vălul a dispărut, dar a fost găsit ulterior într-o capelă subterană, neatins de foc.

Apoi se poate vedea, pe o coloană de piatră, o statuie a Maicii Domnului, sculptată în lemn, ce datează din anii 1500-1507. Inițial, această statuie, foarte venerată de pelerini, era în altar, dar ulterior, în anul 1806, a fost așezată într-o capelă laterală, fiind mai accesibilă pelerinilor. Papa Pius al IX-lea a încoronat statuia la 31 mai 1855, devenind astfel una dintre cele mai venerate statui din Franța.

În cripta sanctuarului se află, începând cu anul 1975, o altă statuie a Mariei. În intimitatea criptei, pelerinul este atras de acest chip al Fecioarei, care ține ochii închiși. Este o copie a unei vechi statui, dispărută în timpul revoluției. În fața vechii statui s-au rugat mai mulți sfinți, printre care Vincențiu de Paul și Francisc de Sales.

Apoi, importantă aici este și reprezentarea Maicii Domnului cu pruncul în "Vitraliul cel frumos". Într-un vitraliu excepțional, albastru, Maria, cu coroana pe cap, asistată de Duhul Sfânt, domnește pe un tron susținut de patru îngeri. Împrejur, în alte cadre mai mici, sunt reprezentate diferite scene biblice. Despre acest vitraliu, cu adevărat fascinant, au scris mari autori: Marcel Proust, André Malraux, André Gide, Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke.

Labirintul din centrul navei, înscris într-un cerc cu diametrul de 13 m, compus din lespezi încastrate în pardoseală, străbătut de pelerinii desculți, în special în zilele închinate sfintei Fecioare, pare să fie unul dintre acele locuri care transmit o stare spirituală deosebită.

În sanctuarul din Chartres s-a convertit în anul 1912, scriitorul Charles Péguy.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat