Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - om al rugăciunii

Nici o personalitate a Bisericii locale nu a întrunit în timpul vieții, de la contemporanii săi, un număr atât de mare de aprecieri și atâta considerație ca fericitul Anton Durcovici. Pe primele locuri se situează probabil apelativele "om al rugăciunii" și "preot al lui Cristos", menite a confirma o realitate cunoscută tuturor, și anume, aceea că Anton Durcovici a trăit întreaga sa viață în apropierea lui Cristos. Cu această vocație și-a consolidat cele patru decenii de preoție, a căror constantă a fost "o intimitate statornicită până în veșnicie" cu Cristos.

Fostul său seminarist, preotul Victor Iacobec rememora, în anul 1996, următoarele cu privire la rectorul Anton Durcovici: "Îl vedeam zilnic la celebrarea Euharistiei [...] Celebra totdeauna mai recules decât ceilalți. Ochii îi erau plecați, gesturile măsurate, iar cuvintele erau rostite cu demnitate și bine articulate. Această imagine a rămas pentru noi, seminariștii, viitori preoți, ca un model de neuitat. Om al rugăciunii, era dimineața în capelă cu mult înainte de a veni la noi în dormitor, iar seara, după ce stingea lumina, mergea din nou la rugăciune, unde rămânea o jumătate de oră, o oră sau mai mult, într-o profundă comuniune cu Dumnezeu...".

Cel mai așteptat moment al zilei pentru rector și seminariștii săi - celebrarea sfintei Liturghii - avea loc în capela Seminarului "Sfântul Duh", situată la etajul al doilea al palatului arhiepiscopal din București, iar în vacanțele mari și apoi în perioada 1940-1948 în capela amenajată în vila de vară a seminariștilor de la Timișu de Jos. Cele două fotografii alăturate, realizate în capela Seminarului de la Timișu de Jos, surprind momente din timpul celebrării sfintei Liturghii de rectorul Anton Durcovici. În prima, celebrantul se află cu fața la altar, iar în a doua cu fața spre asistență, probabil în timpul predicii. Seminariștii aveau deseori prilejul de a-l asculta pe rectorul Anton Durcovici predicând "cu o logică și o claritate deosebită", după cum mărturisește părintele Iacobec. "Se simțea totdeauna filozofia scolastică și teologia tomistă, pe care o studia și o preda studenților la Seminar. Peste toată claritatea expunerii se simțea virtutea trăită de el însuși...".

Alte mărturii, din 1989, aparțin unui alt fost seminarist, Iosif Stănciulescu: "Și la recitatul Breviarului, la părintele rector se putea observa acea pioșenie ce îi era proprie, fiind cu totul străin de ce se întâmpla în jurul său. În timpul vacanței de vară, părintele rector ne ținea dimineața, înaintea sfintei Liturghii, câte o jumătate de oră meditația spirituală, iar înaintea mesei de prânz, un sfert de oră ne făcea lectură spirituală. Era prezent între noi la rugăciunea de dimineață, iar după rugăciunea de seară cânta împreună cu noi, la grota sfintei Fecioare din curtea coloniei, frumosul cântec gregorian Salve Regina. [...] Părintele rector avea o devoțiune deosebită către preasfânta inimă a lui Isus și către sfânta Fecioară Maria. În primele vineri din lună, seminariștii închideau cărțile de școală și-și deschideau inima pentru cele duhovnicești, ținând o zi de reculegere, meditații spirituale și rugăciuni. La sfârșitul zilei respective, părintele rector recita în capela Seminarului cu toți alumnii rugăciunea Pentru o moarte bună și atunci se putea citi pe față încrederea ce o avea în mila lui Dumnezeu. Și ce moarte sfântă a avut el!"

Iată, așadar, că asemenea tuturor sfinților, fericitul Anton Durcovici și-a trăit viața sacerdotală în comuniune cu Cristos, virtute pe care a transmis-o apoi fiilor și fiicelor sale spirituale, cărora le-a servit drept ghid în viața spirituală și religioasă.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat