

Apel pentru pace
Într-un interviu acordat ziarului "La Vanguardia", papa Francisc afirma: "Creştinii persecutaţi sunt o preocupare care mă atinge de aproape ca păstor... Există locuri în care este interzis a avea o Biblie sau a preda catehismul sau a purta o cruce... Ceea ce vreau să clarific este aceasta: sunt convins că persecuţia împotriva creştinilor este mai puternică astăzi decât în primele secole ale Bisericii. Astăzi există mai mulţi creştini martiri decât în acea epocă. Şi nu este fantezie, sunt cifrele".
Sfântul Părinte a urmărit cu interes evenimentele din zonele de război. Văzând drama umanitară pe care o trăiesc populaţiile din nordul Irakului, unde sunt, în mod special, lovite comunităţile creştine, papa a lansat joi, 7 august, un apel fierbinte prin care cerea tuturor Bisericilor locale să se roage pentru pace. În Dieceza de Iaşi, PS Petru Gherghel, a recomandat tuturor preoţilor şi credincioşilor să se roage pentru pace, alăturându-se astfel iniţiativei Sfântului Părinte. La Cacica, în noaptea de 14 spre 15 august, a fost o priveghere de rugăciune pentru pace, iar în ziua de vineri, 15 august, în toate bisericile diecezei s-au făcut rugăciuni pentru pace cu întreaga comunitate.
Conştient de gravitatea situaţiei, papa Francisc i-a scris, sâmbătă, 9 august, lui Ban Ki-moon, secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cerând comunităţii internaţionale să intervină în mod corect, pentru a pune capăt tragediei umanitare în desfăşurare.
La Angelus din 10 august, papa Francisc declara: "Ne lasă zdruncinaţi ştirile venite din Irak: mii de persoane, între care atâţia creştini, alungaţi din casele lor în manieră brutală, copii care au murit de sete şi de foame în timpul fugii, femei sechestrate, persoane masacrate, violenţe de orice tip, distrugere peste tot, distrugere de case, de patrimonii religioase, istorice şi culturale. Toate acestea îl ofensează grav pe Dumnezeu şi ofensează grav omenirea. Nu se poartă ură în numele lui Dumnezeu! Nu se face război în numele lui Dumnezeu!"
Înduioşat de situaţia lor, Sfântul Părinte l-a trimis în Irak pe cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, să manifeste apropierea sa spirituală şi să exprime îngrijorarea sa şi pe cea a întregii Biserici Catolice.
Papa Francisc le-a mulţumit tuturor celor care, cu curaj, ajută pe aceşti fraţi şi surori aflaţi în suferinţă şi speră că o eficace soluţie politică la nivel internaţional şi local poate să oprească aceste crime şi să restabilească dreptatea.
Pr. Claudiu Bulai