
Credinţă statornică
"Prin statornicia voastră, vă veţi mântui sufletele" (Lc 21,19).
Anul bisericesc, liturgic, se încheie cu solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului.
Papa Benedict al XVI-lea, voind să dea un imbold deosebit vieţii creştine, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II şi a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, a dispus ca, începând cu 12 octombrie 2012 până la 24 noiembrie 2013, să se celebreze în întreaga Biserică Catolică Anul Credinţei.
De menţionat că, înainte de reforma liturgică săvârşită de Conciliu, ziua de 11 octombrie era rezervată comemorării Maternităţii Divine a Preacuratei Fecioare Maria, "cea fericită care a crezut", "fecioara credincioasă", iar 24 noiembrie coincide cu ultima duminică a anului liturgic 2013, duminică închinată tocmai solemnităţii amintite, aceea a lui Cristos, Regele Universului. Adăugăm şi faptul că slujitorul lui Dumnezeu, papa Paul al VI-lea, în a cărui primii trei ani de pontificat s-au desfăşurat lucrările Conciliului, a proclamat-o pe preasfânta Fecioară Maria "mamă a Bisericii".
Pe tot parcursul acestui An al Credinţei, magisteriul Bisericii a desfăşurat o activitate intensă de conştientizare a creştinilor privind virtutea teologală a credinţei fără de care nu putem fi plăcuţi lui Dumnezeu.
Sfântul apostol Paul ne este un îndrumător competent: "Fiţi fideli adevărului în iubire ca să creşteţi în toate pentru el, care este capul, Cristos, de la care tot trupul se leagă şi se îmbină prin orice încheietură... şi se realizează astfel creşterea trupului spre edificarea sa în iubire" (Ef 4,15-16). Încheind Anul Credinţei, de fapt continuăm viaţa creştină mai conştienţi şi mai decişi, spunând cu psalmistul: "Mi-am păstrat credinţa chiar şi atunci când ziceam "Sunt foarte nefericit (încercat)". Voi împlini făgăduinţele făcute Domnului de faţă cu tot poporul său" (Ps 115,10.18).
P.A.D.