Pașii credinței. Curajul credinței
Suntem la început de an și de aceea în inima noastră sunt prezente dorințele de înnoire a vieții, speranța că noul an va aduce mai mult bine în viața noastră, încrederea că situațiile de bucurie și de mulțumire vor fi mai numeroase decât momentele de tristețe și de eșec. Orice nou început este marcat de o explozie de speranță și de entuziasm. De fapt, aceasta este și dorința lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: să fim plini de bucurie, de mulțumire și de încredere. Însă pe un drum nou pășim și cu teamă, deoarece nu cunoaștem acest drum, nu știm ce ne rezervă și unde ne poate duce. Fiecare început de an este un început de drum. Cum ne poate ajuta credința să începem cu entuziasm noul an, să pornim din nou la drum?
Biblia este marea carte a credinței, plină de numeroase personaje care ne dau un exemplu de credință. Scrisoarea către Evrei, în capitolul 11, prezintă portretele acestor personaje. Vechiul Testament, asupra căruia ne oprim de data aceasta, ne pune în fața ochilor multe persoane, bărbați și femei, mai tineri sau mai în vârstă, care au trăit experiențe intense de credință. Întregul popor israelit a încercat să păstreze credința în Dumnezeu, chiar și în mijlocul dificultăților.
În Vechiul Testament se remarcă Abraham, care este numit de sfântul Paul "părintele tuturor celor care cred". În viața sa putem să remarcăm "componentele" cele mai relevante ale credinței, aspecte care ne pot ajuta să ne încărcăm cu o doză semnificativă de încredere pentru noul an. Abraham era la apusul vieții sale. Din punct de vedere material era realizat: era păstor, poseda turme mari, avea siguranța materială a vieții! Îl apăsa însă o mare tristețe, față de care se resemnase deja: nu avea copii. Era un adevărat blestem! Nici nu putea să mai spere la vârsta respectivă! Pe lângă această mare durere era permanent în pericol și din cauza tâlharilor care puteau oricând să îi atace tabăra și să îi fure bunurile. În acest context, Dumnezeu i se adresează lui Abraham cerându-i să părăsească pământul și rudele sale și să se îndrepte spre un alt ținut, fără să îi spună care ar fi fost acela: "Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara care ți-o voi arăta!" (Gen 12,1). Cerința este însoțită de promisiunea unui viitor strălucit: fiii numeroși ca stelele cerului și ca nisipul de pe țărmul mării, un pământ nou și roditor și apărare sigură împotriva dușmanilor. Abraham, care se găsea în situația de a nu avea alte așteptări decât o moarte liniștită, își pune toată încredere în Dumnezeu, crede tot ceea ce el i-a spus, este convins că toate se vor întâmpla pentru că sunt promise nu de oricine, ci de însuși Dumnezeu. Pornește din nou la drum spre un viitor încărcat de împlinire și de o noutate nesperată. Astfel arată că e convins că ceea ce pare imposibil se va împlini, deoarece Dumnezeu este cel care a promis. Sara, soția lui considerată sterilă, dă naștere unui copil. În felul acesta, așa cum spune Scrisoarea către Evrei, "dintr-un singur om, și acela aproape de moarte, s-au născut mulți cât stelele cerului și nisipul de pe țărmul mării".
În Anul Credinței, la început de an calendaristic, exemplul lui Abraham este plin de semnificație. Putem începe noul an cu speranță și încredere dacă acestea le punem în Dumnezeu, dacă suntem convinși de promisiunile de viață adevărată pe care el ni le face și care cer din partea noastră renunțarea la planurile și siguranța noastră. Noul an să aducă în viața fiecăruia dintre noi tot ceea ce e bun și frumos, atât de mult cât "stelele cerului și nisipul de pe țărmul mării!" La mulți ani 2013!
Pr. Felix Roca