Loreto
Loreto este unul dintre cele mai importante sanctuare din Italia și din lume, care face legătura între Orient și Occident, între Țara Sfântă și Italia.
Sanctuarul situat pe o colină, nu departe de malul Mării Adriatice (la 30 km de Ancona, pe autostrada Ancona - Pescara), găzduiește căsuța Maicii Domnului de la Nazaret, casă în care Maria a trăit și a primit vestea arhanghelului Gabriel. E vorba de trei pereți ai unei încăperi, care au fost transportați în secolul al XIII-lea la Loreto.
Istoria de la Loreto începe în anul 1291, când cruciații au fost învinși și au trebuit să părăsească Palestina, iar casa Maicii Domnului era în pericol. Pentru a fi ferită de distrugere a fost transportată "printr-un mister angelic" mai întâi în Iliria și apoi în ținutul Recanati (lângă Loreto) ca apoi să fie stabilită pe colina cu lauri (de aici numele "lauretum", iar mai apoi Loreto).
În urma cercetărilor făcute și a mărturiei documentelor timpului, se poate afirma că "pietrele casei sfinte", care sigur ar fi fost distruse de către cuceritori, au fost salvate de cruciați. Autorii salvatori au fost, se pare, membri ai familiei de origine bizantină Angeli (sau De Angelis). Rezultatele studiilor arheologice confirmă că pietrele căsuței de la Loreto sunt de origine palestiniană, fiind realizate după o tehnică folosită de nabateeni, popor răspândit în ținuturile Palestinei de atunci. Pe aceste pietre s-au mai descoperit vreo 60 de inscripții foarte asemănătoare cu cele iudeo-creștine din Țara Sfântă. Măsurătorile făcute demonstrează că dimensiunile căsuței se potrivesc foarte bine cu grota de la Nazaret. Sunt, așadar, motive suficiente ca această casă de la Loreto să fie venerată ca o adevărată relicvă mariană.
Căsuța Maicii Domnului este astăzi adăpostită într-un edificiu, realizat din marmură, o capodoperă a artei la Loreto. Este o lucrare dorită de papa Iuliu al II-lea și gândită de arhitectul Donato Bramante, în anul 1509. Marelui sanctuar, în stil gotic, început în anul 1469, proiectat de Francesco di Giorgio Martini, i s-a adăugat ulterior fața în stil renascentist. Episcopul de Recanati, Nicolo delle Aste, a decis construirea sanctuarului în anul 1468. Însă el moare în anul 1469, iar lucrările sunt reluate prin grija papei Paul al II-lea, care, pe când era cardinal, a fost vindecat în mod miraculos în Sfânta Casă.
Văzut din exterior, sanctuarul impresionează, fiind vorba de o biserică fortificată de mari dimensiuni, cu formă circulară. În interior totul impresionează: edificiul Sfintei Case (în partea dreaptă a altarului principal), cele nouă capele pictate, cupola imensă, crucifixul sculptat în lemn, ce datează din anul 1637. Diferite națiuni au dorit să împodobească o capelă în acest sanctuar. Așa se face că există mai multe capele: franceză, slavă, elvețiană, spaniolă, germană, poloneză, americană etc. Merită atenție, de asemenea, cupola sanctuarului prin mărime și frumusețea picturilor.
Sanctuarul din Loreto a fost unul preferat al papei Ioan Paul al II-lea, care a fost aici de cinci ori: 8 septembrie 1979, 11 aprilie 1985, 10 decembrie 1994, 10 septembrie 1995 (când a întâlnit aici 400.000 de tineri) și 5 septembrie 2004.
Același papă, cu ocazia celui de-al șaptelea centenar al sanctuarului, la 15 august 1993, scria: "Sfânta Casă de la Loreto nu e doar o relicvă, ci este o prețioasă icoană concretă. Este o relicvă deoarece este partea superioară a lăcașului de la Nazaret al Mariei. Dar este icoană pentru că este oglinda care reflectă perfect inefabilul adevăr de credință al Nazaretului și revarsă lumină asupra marilor valori creștine".
Tot aici își au originea și litaniile Maicii Domnului, litaniile lauretane (sau de la Loreto).
Pr. Iosif Dorcu