Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici: Nu refuz munca

În după-amiaza zilei de 5 aprilie 1948, imediat după ceremonia consacrării episcopale, care a avut loc în catedrala "Sfântul Iosif" din București, noul episcop de Iași, dr. Anton Durcovici, a participat la palatul Nunțiaturii Apostolice de la București la o recepție oferită în onoarea sa de către nunțiul apostolic, arhiep. Gerald Patrick O'Hara. Printre invitați s-au aflat și ceilalți doi episcopi consacratori, Marcu Glaser și Alexandru Theodor Cisar, alături de alți episcopi, preoți, călugări, călugărițe, membri ai corpului diplomatic etc.

În discursul de omagiere rostit de nunțiul O'Hara, acesta a exprimat bucuria și mulțumirea prilejuite de consacrarea pentru Dieceza de Iași a lui Anton Durcovici, pe care l-a numit drept un "conducător ales și devotat" Bisericii lui Dumnezeu. "Astăzi - menționa nunțiul - am luat parte cu toții la consacrarea unui (...) apostol al lui Cristos în catedrala din București (...) Dorim ca apostolatul pe care îl inaugurați să mărească sfințenia clerului, să intensifice viața spirituală și să culeagă roade bogate pentru viața veșnică (...)".

La rândul său, arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar i-a adus un elogiu vechiului său colaborator și "bun sfetnic", căruia Arhidieceza de București avea să-i fie veșnic recunoscătoare pentru cele patru decenii pe care episcopul Durcovici i le-a dedicat.

După discursurile omagiale rostite de episcopul Marcu Glaser, de episcopul greco-catolic Ioan Suciu și de provincialul Ordinului Fraților Minori Conventuali din Moldova, pr. Anton Bișoc, a luat cuvântul episcopul Anton Durcovici. Acesta a evidențiat importanța "iubirii catolice" și "catolicității iubirii", în vremurile dificile pe care Biserica locală le suporta în acel moment. A amintit totodată și de momentul în care fostul nunțiu apostolic, Andrea Cassulo, l-a informat despre decizia papei Pius al XII-lea de a-l nominaliza pentru scaunul episcopal de Iași. Inițial, Anton Durcovici a luat în calcul posibilitatea unui refuz față de această propunere, dar după ce i s-a adus la cunoștință că această alternativă era exclusă, a acceptat nominalizarea, convins fiind de importanța misiunii primite. "De aceea - menționa în discursul său episcopul Durcovici - îmi plec fruntea cu resemnare și răspund cu recunoștință și iubire: dacă Dumnezeu vrea, non recuso laborem - nu refuz munca (...)". Și-a încheiat discursul, accentuând încă o dată asupra importanței iubirii creștine, pe care o numea drept "cea mai însemnată virtute: în ea stă puterea Bisericii Catolice, prin ea Biserica va birui și tot ea este nădejdea mea, căci, cu ajutorul Domnului, prin ea totul se poate învinge (...)".

În fotografia de mai sus, cei patru înalți prelați apar surâzând și încrezători în viitorul Bisericii Catolice din România. Prin reușita consacrării episcopului Anton Durcovici, Biserica Romano-Catolică din România obținea atunci o victorie în fața forțelor răului, dar foarte curând însă totul avea să se schimbe în mod de-a dreptul dramatic, iar cei patru înalți prelați vor suferi cu toții de pe urma persecuției comuniste.

Astfel, ep. Marcu Glaser moare, la 25 mai 1950, în urma unui atac de cord provocat de interogatoriile la care a fost supus de securiști; ep. Anton Durcovici moare în condiții dramatice, la 10 decembrie 1951, la Sighet, arhiep. Alexandru Theodor Cisar moare în condiții suspecte, la 7 ianuarie 1954, în timp ce nunțiul O'Hara a fost expulzat în iulie 1950, murind, la 16 iulie 1963, la Londra.

Rămasă fără păstorii săi, Biserica locală a rezistat timp de decenii tăvălugului persecuției comuniste, ieșind în cele din urmă și mai întărită din această confruntare, grație și sacrificiului episcopului Anton Durcovici și a generației sale.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat