Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinajul icoanei Maicii Domnului

În prima duminică din Advent a început noul an pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine, cu tema: "Apropierea familiei de Biserică". La fel ca anul trecut, Anul Familiei este însoțit de pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica în parohiile diecezei, de misiuni și de cateheze speciale.

În perioada Adventului, icoana Maicii Domnului a poposit în mai multe comunități, în care s-au ținut și misiuni populare (datele și predicatorii sunt notați între paranteze): Faraoani (27-30 noiembrie, pr. Cornel Cadar), Nisiporești (1-4 decembrie, pr. Fabian Iacob, OFMConv.), Iugani (4-7 decembrie, pr. Petru Sescu), Adjudeni (8-11 decembrie, pr. Ieronim Iacob), Nicolae- Bălcescu (11-14 decembrie, pr. Irinel Iosub), Gherăești (15-18 decembrie, pr. Fabian Măriuț) și Oituz (18-21 decembrie, pr. Mihai Enășel).

În parohiile programate, icoana a fost primită cu cinste, fiind așezată în apropierea altarului. Credincioșii s-au adunat în jurul icoanei pentru a se ruga rozariul, a cânta și a medita la rolul Mariei în familia din Nazaret. Au fost prezenți copii, elevi, tineri, dar și familii, membri ai diferitelor congregații, asociații și grupuri. Toți au participat cu entuziasm și plini de încredere. Pelerinajul a cuprins și o procesiune, în care credincioșii au însoțit icoana Maicii Domnului în afara bisericii (pe străzi sau în jurul bisericii) și, având în mâini lumânări aprinse, au cântat și și-au manifestat credința lor. Din partea sanctuarului de la Cacica, parohiilor le-au fost oferite copii ale icoanei care au fost binecuvântate.

Câteva ecouri au ajuns și la redacție. Astfel, la Faraoani, icoana a fost întâmpinată de comunitate împreună cu păstorii săi, cu PS Aurel Percă, cu pr. Isidor Dâscă și cu alți preoți. În cadrul misiunilor populare, cu tema Reconstruind vasul, pr. Cornel Cadar i-a invitat pe participanți să găsească acele elemente necesare pentru a reconstrui vasul în care purtăm comoara credinței, a iubirii, a speranței, a familiei.

Comunitatea din Nisiporești s-a bucurat și ea de vizita icoanei. Aici icoana a fost întâmpinată de PS Aurel Percă și preoții comunității. Misiunile populare au avut ca temă Căsătoria și familia. pr. Fabian Iacob, OFMConv., a scos în evidență valorile familiei, subliniind că modelul trebuie să fie familia din Nazaret. La sfânta Liturghie de încheiere a participat și pr. provincial Emilian Cătălin, OFMConv.

La Iugani, întreaga comunitate împreună cu PS Aurel Percă, preoții comunității, pr. Petru Sescu (predicatorul pentru zilele de misiuni), precum și cu alți preoți veniți din comunitățile vecine au întâmpinat, duminică, 4 decembrie, icoana Maicii Domnului. La sfânta Liturghie de încheiere a participat și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București.

La Adjudeni, icoana a fost întâmpinată de comunitate, de părintele paroh, alături de care au fost 15 preoți din parohiile vecine. Pr. Ieronim Iacob, care a ținut predicile de misiuni, i-a ajutat pe credincioșii comunității să pătrundă în secretul familiei din Nazaret. La sfânta Liturghie de încheiere comunitatea s-a bucurat de prezența PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

În unele parohii au fost doar misiuni populare. La Pildești (5-8 decembrie), sub motoul Familie, devino ceea ce ești, părintele predicator Ștefan Vacaru a pus accentul pe problemele care există în familia actuală. La Dărmănești, misiunile, în perioada 8-11 decembrie, au fost conduse de pr. Daniel Cimpu; la Nicorești (15-18 decembrie) de pr. Petru Vernică.

În perioada Postului Mare, comunitățile care au anunțat că vor primi vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica sunt: Satu Nou (BC) (26-29 februarie), Răchiteni (1-4 martie), Galbeni (4-7 martie), Frumoasa (8-11 martie), Fărcășeni (15-18 martie), Câmpulung Moldovenesc (18-21 martie), Dofteana (22-25 martie), Piatra Neamț "Sfânta Tereza" (25-28 martie).

Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat