Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pelerinaj al încrederii pe pământ

Peste 30.000 de tineri din diferite țări au participat la tradiționalul "Pelerinaj al încrederii pe pământ". Întâlnirea s-a desfășurat la Berlin (Germania), în perioada 28 decembrie 2011 - 1 ianuarie 2012.

Catolici, ortodocși și protestanți s-au întâlnit la trecerea dintre ani pentru a se apropia de Dumnezeu pe calea reconcilierii prin cântări, meditații, rugăciuni și discuții în grupuri mici. Întâlnirile de acest tip sunt organizate de Comunitatea Taizé (Franța) la sfârșitul fiecărui an, având loc de obicei în unul dintre marile orașe europene. Experiența unei rugăciuni în comun, cunoașterea și apropierea tinerilor de diverse naționalități, precum și descoperirea rolului de ferment de comuniune pe care Biserica îl are în familia umană - stau în centrul atenției.

Berlinul a fost al 34-lea oraș european în care tinerii s-au întâlnit. Anul trecut, întâlnirea a avut loc la Rotterdam, iar mai înainte la Poznan (2009), Bruxelles (2008) și Geneva (2007). Printre cei peste 30.000 de tineri s-au aflat și români care s-au integrat în atmosfera plină de bucurie și cântare.

La Berlin, tinerii au fost primiți de familiile și comunitățile creștine din oraș și din apropiere. Dimineața, în fiecare parohie, a fost o rugăciune în comun, apoi un timp de reflecție și de întâlnire cu persoane angajate în parohie. În fiecare zi au fost două momente de rugăciune în comun la care tinerii au participat în locuri special amenajate, iar după-amiază, întâlniri de reflecție pe diverse teme.

După rugăciunea pentru pace făcută la trecerea dintre ani, în cadrul festivalului popoarelor, fiecare națiune a avut ocazia să prezinte cântece și dansuri specifice țării din care provenea grupul.

Tinerilor prezenți la Berlin le-au fost adresate mesaje. Benedict al XVI-lea i-a încurajat pe participanți să "aprofundeze izvoarele încrederii" și să deschidă "drumuri de încredere pretutindeni în lume". "Eliberându-vă de robia temerilor, această încredere, primită prin credința în Cristos și viața în Duhul Sfânt din inimile voastre, vă face clarvăzători și disponibili în a răspunde la numeroasele provocări și greutăți întâmpinate de bărbații și femeile timpului nostru". În textul mesajului, papa amintește că viitoarea ediție a "Pelerinajului încrederii pe pământ" se va ține la Roma.

Bartolomeu I, patriarh ecumenic al Constantinopolului, a amintit că viața este deseori asemenea unui pelerinaj. Solidaritatea "nu trebuie să fie doar un slogan al anumitor partide politice", pentru că este "o făgăduință care solicită persoana umană în toate dimensiunile sale, atât în planul acțiunii, cât și al rugăciunii".

La rândul său, arhiepiscopul Rowan Williams, primat al Comuniunii Anglicane, a scris: "Dumnezeu este cu voi în orice clipă", "lărgind orizontul și făcându-l mai atrăgător".

Martin Junge, secretar general al Federației Luterane Mondiale, a afirmat în mesaj că "am fi cu toții ca într-o capcană dacă nu ne-am pune încrederea în Dumnezeu, ci în bani, în piețele economice și în capacitățile noastre".

"Lumea de astăzi este plină de incertitudini", afirmă Olav Fyske-Tveit, secretar general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor. "Situațiile și circumstanțele pot fi anevoioase, dar dacă vom rămâne uniți în credința fermă că nimic nu se poate strecura între noi și iubirea lui Cristos, vom reuși să înfruntăm cu hotărâre aceste incertitudini".

La mesajul personalităților creștine s-au adăugat și cele trimise de Ban Ki-moon, secretar general al ONU, Herman van Rompuy, președinte al Consiliului European, și Angela Merkel, cancelar al Germaniei.

Fratele Alois, priorul Comunității din Taizé, cel care a ținut meditațiile la Berlin, a sintetizat la Radio Vatican concluzia acestei întâlniri: "Trei experiențe au fost importante pentru noi. Prima a fost faptul că tinerii au venit din toată Europa și au dat un semn că vor să construiască împreună comunitatea Europei. În aceste timpuri, acest lucru este foarte important. A doua experiență a fost scopul venirii lor: au venit să se roage cu mare seriozitate. Azi trebuie să căutăm condiții mai profunde, într-o vreme în care dificultățile economice sunt mai mari, și trebuie să căutăm cum să trăim încrederea în Dumnezeu. Cea de-a treia experiență a fost unitatea Bisericii: erau prezenți tineri catolici, protestanți, ortodocși care au trăit împreună rugăciunile timp de trei zile. A fost o experiență a unității pe care o căutăm între Biserici".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat