Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- Dumitru Benedic (Onești). "În perioada 1964-1973 am lucrat la TCMP, ICM 2 București, cu carte de muncă. În anul 2009 am pierdut cartea de muncă. De la celelalte întreprinderi la care am lucrat mi s-au recunoscut anii de muncă, în afară de întreprinderea mai sus-menționată. Cum să procedez să îmi recuperez anii de muncă în această întreprindere? Ei nu îmi dau nici un răspuns la apelurile mele, iar eu am nevoie să mă pensionez pe caz de boală și sunt importanți acei ani de muncă".

Chiar dacă ați pierdut cartea de muncă, aveți posibilitatea să obțineți o adeverință din care să rezulte perioada pe care ați lucrat-o la acea întreprindere. În acest sens, va trebui să vă adresați cu o cerere la compartimentul arhivă al unității, iar în condițiile în care nu vă răspund, aceeași solicitare o adresați Inspectoratului de Muncă București. Dacă nici una dintre cele două instituții nu vă răspund, atunci va trebui să vă adresați instanței de judecată cu o cerere prin care să oblige fie întreprinderea, fie Inspectoratul Teritorial de Muncă să vă elibereze o adeverință din care să rezulte perioada pe care ați lucrat-o la acea unitate.

- T. Stănescu (Iași). "Am promovat în cursul lunii septembrie 2012 o acțiune ce are ca obiect partaj succesoral. Pe citația pe care am primit-o este trecută și mențiunea că procesul poate fi soluționat pe calea medierii. Este legală o astfel de soluție?".

Conform art. 2 din legea nr. 115 din 2012 pentru modificarea și completarea legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator "dacă legea nu prevede altfel, părțile, persoanele fizice sau persoanele juridice, sunt obligate să participe la ședința de informare privind medierea, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum și în alte materii, în condițiile prevăzute de prezenta lege".

Astfel, de la 9 ianuarie 2013, va fi obligatoriu ca părțile, înainte de declanșarea unui proces la instanța de judecată sau chiar după promovarea acestui proces, să facă dovada că au încercat să rezolve litigiul pe calea medierii, prin încheierea unui acord de mediere. În condițiile în care medierea va eșua, atunci părțile din proces vor trebui să prezinte instanței de judecată procesul verbal de eșuare a medierii sau procesul verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.

În baza art. 60 indice 1 "părțile sunt ținute să facă dovada că au participat la ședința de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii, dintre care:
- în domeniul protecției consumatorilor, când consumatorul invocă existența unui prejudiciu, ca urmare a achiziționării unui produs sau a unui serviciu defectuos, a nerespectării clauzelor contractuale ori garanțiile acordate, a existenței unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori și operatori economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute în legislația națională sau a Uniunii Europene în domeniul protecției consumatorilor;
- în materia dreptului familiei;
- în domeniul litigiilor privind posesia, grănițuirea, strămutarea de hotare, precum și în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate;
- în domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv clauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevăzută o altă procedură;
- în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea și încetarea contractelor individuale de muncă;
- în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepția litigiilor în care s-a pronunțat o hotărâre judecătorească executorie de deschidere a procedurii de insolvență, a acțiunilor referitoare la Registrul Comerțului și a cazurilor în care părțile aleg să recurgă la procedurile prevăzute la art. 999-1018 din Codul de procedură civilă.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat