Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - Ultima fotografie

În dimineața zilei de 26 iunie 1949, aflat în drum spre Parohia Popești-Leordeni pentru acordarea sacramentului Mirului, ep. Anton Durcovici a fost răpit de o echipă de securiști și transportat cu o dubă în arestul central al Securității din București. În acest loc i-a fost făcută fotografia de deținut nr. 6199 care a fost atașată fișei personale din dosarul penitenciar creat pe numele său, dosar care se păstrează astăzi în arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni.

Aceasta este ultima fotografie în care apare chipul ep. Anton Durcovici. Din motive neclare astăzi, episcopul nu a fost fotografiat în zeghe, așa cum s-a întâmplat în cazul pr. Rafael Friedrich, arestat împreună cu episcopul la 26 iunie 1949, sau în cazul episcopilor greco-catolici, arestați în toamna anului 1948.

În fotografie episcopul Anton Durcovici apare în reverendă, fără țuchet și crucea pectorală care-i fuseseră smulse, imediat după reținere, împreună cu celelalte obiecte personale și veșminte liturgice pe care le avea asupra sa.

În momentul în care, în septembrie 1996, am văzut pentru prima dată, în arhiva SRI, această fotografie, impresia a fost aceea că mă aflam în fața uneia dintre cele mai dramatice imagini din istoria Bisericii locale, înțelegând în același timp faptul că ziua de 26 iunie 1949 a însemnat un moment tragic pentru Biserica locală, deoarece fusese atins, prin arestarea și izolarea ep. Anton Durcovici, punctul culminant al persecuției religioase din România.

Fotografia de deținut a episcopului a fost folosită de anchetatorii Securității, conduși de Gh. Enoiu, drept mijloc de intimidare și descurajare în cadrul altor anchete ce vizau preoți catolici arestați. Există, în acest sens, o mărturie aparținând Mons. Ioan (Iancu) Baltheiser, arestat la rândul său în ziua de 11 mai 1951, și care atestă faptul că tertipul securistic nu a reușit. Dimpotrivă, vizualizarea fotografiei cu ep. Anton Durcovici în captivitatea comunistă i-a susținut și întărit pe preoți în atașamentul lor față de păstorul Diecezei de Iași și al Arhidiecezei de București.

Mărturisește Mons. I. Baltheiser: "Într-un alt rând mi s-a arătat o fotografie a unui deținut. L-am recunoscut imediat pe episcopul dr. Anton Durcovici. Pe piept îi atârna o etichetă cu un număr. Un criminal n-ar fi arătat mai oribil, dar expresia feței, ochii și privirea lui îți vorbeau și puteai citi nevinovăția sa. Anchetatorul m-a întrebat: "Ce spui de asta? Ce a ajuns episcopul vostru sfânt. Un trădător de țară și Vaticanul nu-l poate ajuta!". Dar aceasta - continuă mărturia - nu m-a putut intimida. "Fii atent cum te porți, căci dacă am procedat așa cu un episcop, cu un vicar ca tine o sfârșim mult mai repede" - amenința anchetatorul. Ferm hotărât m-am gândit: "Dragul meu episcop, eu te urmez pe tine. Unde ești tu, acolo trebuie să fie și elevul tău"".

Într-o cuvântare ținută la 14 mai 1988 la Bad-Deutsch Altenburg, Mons. Florian Müller reda, din memorie, mărturia Mons. I. Baltheiser, într-o versiune modificată, din care reieșea că în momentul în care anchetatorii i-au arătat fotografia deținutului cu nr. 6199, acesta nu l-a recunoscut pe episcop: "A văzut un schelet de om înfometat, plin de răni și de sânge. "Acesta-i episcopul tău Durcovici", i-au spus ei. "Dacă nu faci ce-ți cerem noi, curând ai să arăți și tu așa"".

Să fie vorba de o altă fotografie necunoscută sau, mai curând, Mons. Florian Müller a accentuat în acel moment în termeni grei, distorsionând, imaginea episcopului captiv, pentru a crea o stare de emoție puternică în rândul auditoriului?

Episcopul Anton Durcovici a murit la 10 decembrie 1951 la Sighet, Mons. I. Baltheiser în anul 1996, iar Mons. Fl. Müller în anul 2000, în timp ce torționarul Gh. Enoiu a murit, liniștit, în anul 2010, nederanjat vreodată de justiția postcomunistă din România.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat