Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- A.M. (e-mail). "Sunt interesată de cateheza din Biserica Catolică. Cum se face? Ce materiale folosește Dieceza de Iași pentru catehizare și unde pot fi găsite?"

Pentru a vă răspunde ne folosim de un răspuns dat unei persoane care era interesată de aceleași lucruri. Cea mai cunoscută formă de cateheză în Dieceza de Iași este cea legată de inițierea la sacramente (sau taine): primirea primei sfinte Împărtășanii (copii), primirea Mirului sau Confirmațiunii (adolescenți și tineri), Căsătoria. Înainte de primirea acestor sacramente se face pregătire intensă de la 1-4 luni până la un an. Prin această pregătire trec toți catolicii. În general, cateheza se desfășoară în jurul celor patru piloni din Catehismul Bisericii Catolice: Crezul, Sacramentele, Poruncile, Rugăciunea, cu scopul de a descoperi și a cunoaște adevărurile de credință cele mai importante. Există apoi o cateheză legată de grupuri de copii, tineri, adulți, familii..., precum și o cateheză pe care o fac asociațiile de copii, tineri sau adulți pentru membrii ei: Acțiunea Catolică, Scout etc. De asemenea, există și o cateheză ocazionată de diferite evenimente. De exemplu, în ultimii doi ani, în Moldova, a fost Anul Familiei. La 11 octombrie, anul acesta, a fost inițiat Anul Credinței în toată Biserica Catolică. Pentru acestea din urmă Oficiul Catehetic pregătește materiale care sunt trimise în parohii, urmând ca preoții, persoanele consacrate și cateheții să le adapteze la grupurile specifice. Ca materiale pentru cateheză vă recomandăm (toate se găsesc și la Librăria "Presa Bună"): Catehismul Bisericii Catolice, Editura ARCB, 1993; Catehismul Bisericii Catolice. Compendiu, Ed. "Presa Bună", 2006; Youcat. Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri, Ed. "Sapientia", 2012; Drumul cu Isus spre prima sfânta Împărtășanie, Ed. "Sapientia", 2012; Manole Ioan-Șerban (coord.), Pregătire pentru prima sfântă Împărtășanie, Ed. "Serafica", 2011; Prietenul celor mici. Cărticica de învățături și rugăciuni pentru copiii de întâia Împărtășanie, Ed. "Serafica", 2011; Întâlnire cu viitorul tău. De la Mir la maturitatea creștină, Ed. "Sapientia", 2009; Manole Ioan-Șerban (coord.), Pregătire pentru primirea tainei sfântului Mir, Ed. "Serafica", 2011; Dumea Claudiu, Mirul, Editura ARCB. O carte bună tradusă din limba maghiară este: Ferenc Tomka, Întâlnire cu creștinismul, Ed. "Banatul Montan", 2005. La secțiunea "Cateheze" de pe site-ul www.pastoratie.ro sunt multe cateheze și materiale care se pot descărca. La rubrica Cateheza de pe site-ul www.ercis.ro sunt tot felul de cateheze (pentru tineri, pentru Anul Familiei, pentru Anul Credinței etc.). O parte din catehisme și alte materiale se găsesc pe site-ul www.credinta-catolica.ro.

- Ioan Cojan (Traian, NT). "Am auzit la o predică transmisă la Radio Iași despre vizita sfintei Fecioare Maria la verișoara ei Elisabeta, în care părintele predicator a spus că drumul făcut de sfânta Fecioară de la Nazaret până la Ein Karem, peste 100 km, a fost unul dificil. De aceea vă întreb: Sfânta Fecioară Maria a fost însoțită și de o altă persoană în lunga și dificila sa călătorie?". Apreciem că ascultați Liturghia de duminică dimineața (ora. 8,00) de la Radio Iași. Sfânta Scriptură nu ne spune nimic despre ceea ce vă interesează pe dv. Probabil că a fost însoțită, deoarece Maria avea o vârstă foarte fragedă și nu avea cum să călătorească singură o distanță de 150 km. Evanghelistul Luca spune doar atât: "În acele zile, Maria a pornit în grabă către o cetate din ținutul muntos al Iudeii. Ajunsă acolo, a intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta" (Lc 1,39-40).

- Olimpia H. (e-mail). "Am și eu o mare rugăminte, când e vorba de admitere, peste tot apar tot felul de afișe și sunt chemați de peste tot tinerii să se înscrie, dar după terminare ce li se oferă tinerilor? Am terminat și eu și nici în ziua de azi nu am un serviciu. Am o familie, copii de crescut și când încerc să mă angajez tot mi se spune că acele centre sunt coordonate de anumite persoane consacrate care au urmat și ele aceste studii și au deja un post, iar tu persoană laică ce viitor ai? Cine se gândește la tine? (...)

Nu prea am înțeles mesajul dv., mai ales tonul și acuzele pe care le aduceți unor instituții fără să dați și argumente. De aceea încercăm să vă punem câteva întrebări la care dacă vă veți răspunde probabil veți găsi mai multă lumină în frământările dv. Cine are și cine nu competență să asigure locuri de muncă? După care criterii urmăm o școală sau alta? Cineva când alege școala nu se gândește și la ceea ce oferă și ce șanse are după ce o termină? Cât privește sugestia de a nota locurile de muncă pe ercis, noi am făcut-o ori de câte ori am avut informații. Dacă vă considerați nedreptățită și aveți argumente clare folosiți pârghiile care vă stau la îndemână. Adresați-vă mai întâi instituției respective, cerând explicații, apoi forurilor superioare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat