Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Consacrare
La sfânta Liturghie din 30 septembrie, în prezența a trei episcopi - PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Cornel Damian - a fost sfințită biserica "Sfânta Tereza" din Iași. În altar au fost așezate moaștele sfinților: Tereza a Pruncului Isus, Ioan Bosco, Pius de Pietrelcina, Pius al X-lea, Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa și ale fericiților: Ieremia Valahul și Ioan Paul al II-lea.

Armata Maicii Domnului
Asociația Publică Internațională de Drept Pontifical "Armata Maicii Domnului" din România s-a îmbogățit cu 120 de membri, la ceremonia de la Târgu Trotuș, desfășurată la 27 septembrie. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Paul Bulai, director național al AMD. Anul acesta s-au împlinit 124 de ani de la inaugurarea cultului Madonei de Lourdes în comunitatea gazdă, iar Armata Maicii Domnului a împlinit 80 de ani de prezență în România.

Pelerinaj la Cacica
Aproximativ 200 de persoane consacrate din Dieceza de Iași au participat, duminică, 7 octombrie, la pelerinajul de la sanctuarul din Cacica, organizat de Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, coordonator fiind pr. Alois Fechet. Liturghia a fost prezidată de pr. Ieronim Budulai și au concelebrat aproximativ 30 de preoți. După prânz, pr. Iosif Bisoc, OFMConv, a susținut conferința "În arena credinței: o chemare la o viață total consacrată".

Conferință și inaugurare
Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială din Iași (str. Vasile Lupu, nr. 134) a fost binecuvântat și inaugurat la 9 octombrie, în prezența PS Aurel Percă, desfășurându-se și o conferință de prezentare a rezultatelor intermediare obținute în cadrul proiectului strategic european "Rețea de incluziune socială pe piața muncii", implementat pe durata a trei ani de Centrul Diecezan Caritas Iași în parteneriat cu organizațiile Caritas Alba-Iulia Îngrijire la Domiciliu și Caritas Münster (Germania). În cadrul proiectului, 39 de persoane defavorizate au fost integrate prin rețeaua de incluziune pe piața muncii.

Cursuri pentru postulanți
La casa de reculegere a Misionarilor Cuvântului Divin din Traian se organizează în luna noiembrie două cursuri de formare pentru postulante și postulanți. În perioada 16-18 noiembrie, sr. Ildikó Homa (SSS) va vorbi despre tema "Cine sunt eu? "Tu ești fiul meu cel iubit". Identitatea personală, identitate și roluri". În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, sr. Cristiana Mareș (CJ) va vorbi despre tema "Cine ești tu, Doamne?". Informații suplimentare se pot obține la tel. 0233/735370 și 0746/015259, e-mail: verbititraian@yahoo.com, și site-ul verbititraian.ro.

Biblioteca ITRC
Biblioteca Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și-a deschis din nou porțile, la 15 octombrie, pentru studenți, profesori, cercetători și, în general, pentru toți cei interesați de știința teologică. Pentru vizitatorii externi, biblioteca este deschisă de luni până vineri, între 9.00 și 13.00. Se recomandă ca lista bibliografică să se facă pornind de la site-ul bibliotecii (www.bibliotecaitrc.ro) unde sunt înregistrate circa 50.000 de volume, care pot fi căutate după mai multe criterii (autor, titlu, an, editură etc.). Biblioteca dispune și de o sală de lectură. Responsabil este Ionuț Dascălu (tel. 0232/225228, int. 129, sau e-mail: biblioteca@itrc.ro), disponibil de luni până vineri, între 9.00 și 17.00.

Evanghelii online
Oficiul de Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, prin site-ul pastoratie.ro, pune la dispoziția tuturor varianta audio, adaptată, a sfintelor Evanghelii. Fișierele pot fi ascultate direct pe internet sau pot fi descărcate pe calculatorul personal. Lectura a fost realizată în anii 2010 și 2011 de un grup de artiști din Iași, coordonat de Aurel Brumă. Textul evanghelic folosit este din Noul Testament, apărut la Editura "Sapientia" în anul 2008.

Permisul ECDL
Fundația "Teodora Campostrini", TestCenter acreditat ECDL, în cadrul activităților sale de formare, educare și instruire, pune la dispoziția tuturor cursuri de informatică și sesiuni de examinare pentru toți cei ce doresc certificarea propriilor competențe digitale prin Permisul ECDL (certificare a abilităților de operare pe calculator). Înscrieri la: tel./fax 0233/782580, 0233/749353, e-mail: anisoara.sandru@campostrini.it și testcenter.gheraesti@campostrini.it.

Susținere pentru copii
Prin comandarea unor lucrări de tâmplărie PVC, geamuri, ferestre, mobilier la firma SC "Bucuria Copiilor" SRL, care produce tâmplărie PVC și funcționează în cadrul Casei de Copii "Sfânta Maria", credincioșii pot contribui indirect la asigurarea celor necesare pentru viața copiilor și adolescenților care trăiesc în această casă de copii. Beneficiul care rezultă intră la Casa de Copii, pentru hrană, îmbrăcăminte, medicamente, școlarizare și căldură. Relații la tel. 0234/211229; fax 0234/211656, e-mail: csf.maria@yahoo.fr, sau pe site-ul www.csfmaria.ro.

Pe scurt
- 18 septembrie: Sărbătorirea a 18 ani de cercetășie ai Centrului din Pildești
- 22 septembrie: Întâlnirea națională a terezinelor în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Onești, cu tema "Ziua lui DA" și depuneri de voturi
- 29 septembrie: Sesiunea de toamnă a Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, la Traian, fiind ales secretar pr. Ioan Horvat, OFMConv.
- 30 septembrie: A treia ediție a Sărbătorii prieteniei între popoare în Parohia "San Francesco" din Pordenone, cu participarea comunității românilor catolici
- 1 octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, marcată în cele 16 Centre de Îngrijire la Domiciliu ale Centrului Diecezan Caritas Iași, iar în ziua următoare și în Parohia Gherăești
- 2 octombrie: Simpozion "Știința credinței și exigențele rațiunii filozofice" la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 7 octombrie: Pelerinaj la Brescia (Italia) al migranților din regiunea Lombardia, cu participarea unor membri ai comunităților catolicilor români din Cremona (cu pr. Anton Jicmon) și Milano
- 13 octombrie: Administrarea Mirului pentru 24 de tineri din comunitatea catolică română din Lleida
- 13 octombrie: Sesiune a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli la Roman
- 14 octombrie: Pelerinaj la Torreciudad al familiilor române din Spania
- 27 octombrie: Împlinirea a 10 ani de activitate a Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași (administrat de Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe), Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă.

Erată: În ultimele două numere ale acestei reviste au apărut câteva regretabile erori. În numărul din septembrie (9/2012), p. 8: harta nu este a Libanului. În numărul din octombrie (10/2012), la p. 3 (ultimul rând, coloana 1) corect este: "și a celor 20 de ani"; p. 20: titlul corect este: "Redescoperirea elanului misionar"; p. 25 (rândul 10, coloana 1): corect este: "dacă ați putea transmite".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat