Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

SRUC 2013
Vine din India textul broșurii pentru următoarea Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care va fi celebrată în perioada 18-25 ianuarie 2013, cu tema: "Ce vrea Dumnezeu de la noi? (cf. Mih 6,6-8). În fiecare an, textul care însoțește celebrările (a căror primă ediție a fost în 1908) este încredințat unui grup ecumenic dintr-o țară diferită. La redactarea textului pentru ediția din 2013 s-au implicat Mișcarea Creștină Studențească din India (cu peste 10.000 de membri), Federația Universitarilor Catolici din India și Consiliul Național al Bisericilor din India, fiind coordonați de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și de Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor.

Comunicații Sociale
O provocare semnificativă a evanghelizării este aceea care provine din domeniul digital, asupra căreia și-a îndreptat atenția tema pe care papa Benedict al XVI-lea a ales-o, în contextul Anului Credinței, pentru a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (12 mai 2013): "Rețelele sociale: porți de adevăr și de credință; noi spații de evanghelizare". Mesajul Sfântului Părinte este publicat în mod tradițional cu ocazia comemorării sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor (24 ianuarie).

Păstor pentru români
Comunitatea românească din Alto Tevere (Italia) îl are ca păstor pe pr. Ciprian Tiba, prin decretul semnat la 1 septembrie de PS Petru Gherghel. La 23 septembrie, în biserica "Sfântul Francisc" din Castello, a fost Liturghia de prezentare a noului păstor. A prezidat pr. Anton Lucaci, referentul pentru preoții români din Italia, fiind prezent și PS Domenico Cancian. Celebrările obișnuite ale comunității se desfășoară în fiecare duminică la ora 15.30, în biserica "Sfântul Francisc" din Citta de Castello. Pr. Ciprian Tiba locuiește la adresa: Parohia "San Secondo", Via Sant'Agnese, 9, 06012-Citta di Castello (PG) tel. (0039)3802367100.

Comunități vizitate
PS Petru Gherghel a vizitat două comunități de români catolici din Italia, duminică, 14 octombrie, pentru a marca începerea Anului Credinței. La Ladispoli, episcopul a prezidat sfânta Liturghie în biserica "San Giovanni Battista", concelebrând pr. Adrian Chili, parohul comunității românilor din oraș, iar la spovezi fiind pr. Romeo Neculai. A vizitat și comunitatea din Roma-Casilina, prezidând o Liturghie, avându-l alături pe pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor din Roma.

Superior regional
Părintele Marius Taloș SJ a fost numit, începând cu 27 septembrie, primul superior regional al iezuiților din România, după transformarea Provinciei Române în Regiune Independentă, de la aceeași dată. Sediul noii regiuni independente continuă să rămână la Cluj. Pr. Marius Taloș s-a născut în 1970, a intrat în Ordinul Iezuit la vârsta de 25 de ani, fiind hirotonit la București în anul 2004. A activat ca director la Centrul "Xaverianum" din Iași între anii 2005 și 2009.

Sesiune CER
Episcopii catolici din România, reuniți în perioada 25-27 septembrie la Șumuleu Ciuc, cu ocazia sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), au abordat diferite teme din viața Bisericii, probleme cu caracter pastoral și social. În ceea ce privește Anul Credinței, episcopii au decis ca unele acțiuni, cum ar fi pelerinajele, să fie extinse la nivel național. În septembrie 2013, se va organiza un congres național misionar, cu tema "Doamne, mărește credința noastră!" (cf. Lc 17,5). Următoarea sesiune va fi la Baia Mare, în perioada 8-10 mai 2013.

Întâlnire AC
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a participat, cu o delegație, la întâlnirea președinților diecezani și a asistenților spirituali din Acțiunea Catolică Italiană, desfășurată la Roma, în perioada 21-23 septembrie. În ultima zi, membrii delegației române (PS Aurel Percă, Adriana Ianuș și pr. Felix Roca) au avut câte o intervenție în plen.

Adunare Kolping
Aproximativ 80 de membri din țară, dar și invitați din Ungaria, Germania, Elveția, Austria și Serbia au participat, în perioada 27-30 septembrie, la Adunarea Generală Kolping România desfășurată la Timișoara. Din Moldova au participat opt membri din Familiile Kolping Bârlad, Faraoani, Oituz și Ploscuțeni. Cei prezenți au prezentat 12 acțiuni de voluntariat înscrise în concursul "Voluntari în acțiune". Kolping Moldova a participat cu patru acțiuni, fiecare fiind câștigătoare. Următoarea adunare generală va avea loc la Brașov în zilele de 26 și 27 aprilie 2013.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat