Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Credința lui Iacob

Credința în Dumnezeu este un atribut esențial al omului biblic. Aceasta marchează profund toate sferele existenței sale. Sfânta Scriptură propune numeroase exemple de titani ai credinței. După Abraham, un alt patriarh care a excelat prin încrederea sa nestrămutată în Domnul a fost Iacob. Acesta s-a remarcat în special prin căutarea asiduă a prezenței lui Dumnezeu și prin efortul de a-l cunoaște mai bine la nivel personal.

Biografia lui Iacob e descrisă pe scurt în Gen 25-38. Era unul dintre fiii lui Isaac și a primit binecuvântarea tatălui său, devenind mai apoi părinte al poporului ales. Numele său a fost schimbat în Israel, în urma luptei cu un trimis al lui Dumnezeu la fluviul Iabok. Iacob a avut 12 fii, aceștia fiind capii triburilor lui Israel. La fel ca alți patriarhi, și viața lui Iacob e legată de cele două făgăduințe divine: promisiunea unei țări și cea a unei seminții numeroase.

Credința patriarhului Iacob se manifestă în două episoade emblematice. Primul este visul lui Iacob descris în Gen 28. Patriarhul pleacă de la Beer-Șeba, părăsind astfel țara, și se îndreaptă către Haran pentru a-și căuta acolo o soție. Ajuns la hotarul țării, în timpul nopții, acesta are privilegiul unei apariții cutremurătoare a lui Dumnezeu. În vis, patriarhul vede o scară care pornea de la pământ și făcea legătura cu cerul. În mod curios, îngerii urcau - ceea ce înseamnă că locuiau pe pământ - și coborau de pe acea scară. Pe lângă acest semn, se face auzit și glasul Domnului care îi făgăduiește patriarhului acea țară unde se afla și îi promite că va fi tatăl unui popor numeros. Iacob a crezut, credință exprimată printr-o teamă reverențială. Ca semn al credinței, a dat acelui loc al revelației numele de "casa lui Dumnezeu" și "poarta cerului".

Al doilea episod în care se arată credința lui Iacob este lupta de la fluviul Iabok. Scena este localizată tot la hotarul țării și se desfășoară tot în timpul nopții. După ce patriarhul se luptă până în zori cu trimisul misterios al lui Dumnezeu, spre final cere binecuvântarea divină și revelarea numelui trimisului. Credința lui Iacob se demonstrează a fi una îndrăzneață și perseverentă, acesta luptând toată noaptea pentru a obține victoria. E o credință plină de curaj, deoarece aproape îl obligă pe Domnul să îi acorde binecuvântarea.

Din acest episod rezultă unele consecințe importante. Mai întâi, Iacob reușește să îl cunoască mai bine pe Domnul, o cunoaștere reală și bazată pe experiență. Drept mărturie va da acelui loc numele de Penuel, motivând că acolo l-a văzut pe Dumnezeu față în față (cf. Gen 28,31). Credința implică, așadar, cunoaștere directă și personală a lui Dumnezeu.

În al doilea rând, Iacob va fi transformat chiar în identitatea sa. De acum încolo numele lui va fi Israel, tată binecuvântat al poporului ales. Acest lucru sugerează că darul credinței trebuie să îl transforme profund pe om, să îi schimbe ființa.

Credința și încrederea lui Iacob se pot propune și creștinilor de azi. În faza indiferenței religioase larg răspândite, e nevoie de o căutare mai intensă a prezenței lui Dumnezeu și a viziunii chipului său. Totodată, credința omului contemporan ar trebui să imite mai mult perseverența și curajul "celui care s-a luptat cu Dumnezeu".

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat