Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

A început Anul Credinței

Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013), un timp special dedicat aprofundării credinței, a fost deschis în întreaga Biserică Catolică.

La Vatican, la împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II și a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, deschiderea Anului Credinței a avut loc joi, 11 octombrie, în Piața "Sfântul Petru", prin celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de Sfântul Părinte. Au fost prezenți peste 20.000 de credincioși. De asemenea, peste 400 de concelebranți, între care opt patriarhi ai Bisericilor orientale, 80 de cardinali și 15 dintre părinții care au participat la Conciliu (din 70 care mai sunt în viață), arhiepiscopi și episcopi din întreaga lume, dar și Bartolomeu I, patriarh ecumenic al Constantinopolului și Rowan Williams, primat al Comuniunii Anglicane. La celebrare au participat și doi episcopi români, prezenți la lucrările Sinodului Episcopilor (7-28 octombrie): PS Petru Gherghel și PS Virgil Bercea.

Celebrarea a fost îmbogățită de câteva semne: procesiunea de la început, care a voit să amintească de procesiunea părinților conciliari când au intrat în bazilică; întronarea Evangheliarului, copie a celui folosit în timpul Conciliului; încredințarea, înainte de binecuvântare, a celor șapte mesaje finale ale Conciliului și a Catehismului Bisericii Catolice la câteva categorii de persoane.

În Dieceza de Iași, Anul Credinței a fost inaugurat printr-o celebrare solemnă, joi, 11 octombrie, în catedrala din Iași. Duminica următoare (14 octombrie) deschiderea a fost făcută în toate comunitățile catolice din Moldova.

La loc de cinste, în toate bisericile parohiale, au fost așezate: Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii Catolice și documentele Conciliului Vatican II. Crezul, care este de dorit să devină rugăciunea zilnică de recitat și de meditat, a fost recitat în mod solemn.

Era nevoie de un An al Credinței. "În aceste decenii, a spus papa, a înaintat o "deșertificare" spirituală. Ce anume însemna o viață, o lume fără Dumnezeu, în timpul Conciliului, se putea ști deja din câteva pagini tragice ale istoriei, dar acum, din păcate, vedem asta în fiecare zi în jurul nostru. Este golul care s-a răspândit... Astăzi, mai mult ca oricând, a evangheliza înseamnă a mărturisi o viață nouă, transformată de Dumnezeu, și astfel a indica drumul".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Iași

Deschiderea solemnă a Anului Credinței, în catedrala din Iași, a avut loc printr-o Liturghie, în ziua de 11 octombrie. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, fiind prezenți 83 de preoți, seminariști, persoane consacrate și credincioși laici.

La începutul celebrării au fost întronizate în dreapta altarului cele trei izvoare ale credinței: Sfânta Scriptură, documentele Conciliului Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a spus că Anul Credinței este un moment prielnic pentru a reaprinde credința credincioșilor și a-i reînsufleți cu un spirit de evanghelizare tot mai convingător: "Prin proclamarea acestui An să ne punem cu mult curaj pe cale, pe drumul ce duce la Isus, făcându-ne proprie rugăciunea discipolilor care rostesc adresându-se lui Cristos: "Doamne, mărește în noi credința!"".

La final, cei prezenți au ascultat mesajul PS Petru Gherghel transmis de la Roma. Păstorul diecezei a declarat prețuirea sa pentru cei adunați în jurul altarului, îndemnându-i ca în acest an să-l cunoască tot mai mult pe Isus, ascultând cuvântul său și preocupându-se ca acesta să ajungă la toți oamenii.

Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat