Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Voturi perpetue
La Târgu Ocna, sâmbătă, 18 august, sr. Maria Monica Butacu (Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma) a depus profesiunea perpetuă în mâinile superioarei generale, sr. Maria Assunta Pedrinzani. La 8 septembrie, Simona-Monica Pintea (Berzunți) și Alina-Ionela Rîtan (Piatra Neamț "Sfântul Iosif") din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut profesiunea perpetuă în catedrala din Iași, în prezența sr. Lenuța Băcăoanu, superioara institutului, celebrarea fiind prezidată de PS Petru Gherghel. Tot la 8 septembrie, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, 12 frați franciscani - Gheorghiță Aghergheloaei (Buruienești), Bogdan Avădăni (Roman), Marius Balint (Horgești), Alin Nicolae Burlacu (Bacău), Teofil Ciucheș (Nisiporești), Iosif P. Dancă jr. (Adjudeni), Irinel Doboș (Fărcășeni), Corneliu Horvat (Luizi-Călugăra), Claudiu Ilieș (Luizi-Călugăra), Ciprian Mate (Luizi-Călugăra), Liviu Neculai (Hălăucești), Clement Tălin (Rotunda) - au depus voturile perpetue, la Liturghia prezidată de fr. Emilian Cătălin, ministru provincial.

Secretariatul FIAC
În cadrul celei de-a VI-a Adunări Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice care a avut loc la Iași (22-26 august), Acțiunea Catolică din România a fost aleasă în secretariatul FIAC, alături de Italia, Burundi, Argentina și Spania. Pentru următorii patru ani noul secretariat va pune în act deciziile adunării de la Iași. Printre oaspeții de seamă pe care Dieceza de Iași i-a avut în acele zile a fost și cardinalul Salvatore De Giorgi, arhiepiscop emerit de Palermo, fost asistent spiritual al FIAC. Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a transmis un mesaj.

Familia franciscană
"Francisc, mergi și repară Biserica mea" a fost motoul celei de-a IV-a Întâlniri Naționale a Familiei Franciscane, desfășurată la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în perioada 28-30 august. Au participat peste 100 de membri ai familiei franciscane, din diferite regiuni ale țării. Conferințele ținute de pr. Eugen Fechetă, OFMConv., și pr. Iulian Misariu, OFMConv, au aprofundat cunoașterea dimensiunii profetice și misionare din perspectiva sfântului Francisc. Oaspete a fost Silvia Palomba din Geneva.

Capitul provincial
Frații capitulari, reuniți la Institutul Teologic Franciscan din Roman, au început cea de-a doua parte a capitulului provincial la 4 septembrie, cu Liturghia prezidată de fr. Emilian Cătălin, ministru provincial. Lucrările s-au centrat pe definitivarea următorului Proiect Provincial Cvadrienal, încheindu-se la 7 septembrie, cu alegerea guardianilor din România, a responsabililor pe diferite oficii și o Liturghie pentru frații care au trecut la Domnul în perioada 2008-2012. Prima parte a capitulului s-a desfășurat în perioada 25-30 iunie.

Săptămână socială
Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorație Universitară, a propus un proiect de formare pentru studenți, "SSS - Săptămâna socială pentru studenți", în perioada 18-20 septembrie, la Pralea, pentru aproximativ 100 de participanți universitari, reprezentanți ai diferitelor zone diecezane. Au fost prezentate noțiuni generale despre doctrina socială a Bisericii, au fost explicate fundamentele biblice ale acestei învățături și au fost expuse teme legate de caritate, muncă, terorism.

Orgă și concert
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia din 23 septembrie, în biserica din Adjudeni, în cadrul căreia a fost sfințită orga clasică cu tuburi. Orga are circa 1.700 de fluiere, 42 de registre, consolă nouă cu trei manuale și pedalier, tractură electronică. A urmat un concert inaugural de orgă, nai și alte instrumente muzicale susținut de maestrul Marcel Octav Costea, organist la catedrala "Sfântul Iosif" din București, împreună cu câțiva soliști și interpreți de la conservatorul bucureștean: Ana-Maria Radu (oboi) și Nicolae Simonov (tenor).

Parohie nouă
Prin decret episcopal, la 10 august, a fost înființată Parohia Belcești, cu numele "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", prin desprindere de la Parohia Cotnari, Decanatul de Iași. În suprafața noii parohii intră, pe lângă teritoriul localității Belcești, și filiala Iosupeni. În Dieceza de Iași, numărul parohiilor a ajuns astfel la 143, fiind grupate în 10 decanate.

Modificări
Având în vedere greutățile în ceea ce privește păstorirea credincioșilor din filiala Bogdănești, aparținând Parohiei Tărâța, și a filialelor care aparțin de Parohia Florești PS Petru Gherghel a procedat la modificarea structurii parohiilor amintite, începând din 1 septembrie, după cum urmează: 1. Filiala Bogdănești, care aparține de Parohia Tărâța, trece în structura pastoral-canonică a Parohiei Pustiana; 2. Filiala Ardeoani, care aparține de Parohia Florești, trece în structura pastoral-canonică a Parohiei Tărâța; 3. Parohia Florești va avea în structura ei pastoral-canonică filialele: Strugari, Enăchești și Răchitiș.

Numiri și transferuri
Preasfințitul Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri și transferuri în Dieceza de Iași: începând cu 15 septembrie: pr. Lucian Adam - inspector școlar teritorial de Bacău și coordonator al învățământului religios din școli și în județele Galați și Vrancea; începând cu 1 octombrie: pr. Eduard-Emilian Păduraru - vicar la Frumoasa; pr. Mihail-Daniel Farcaș - profesor de catehetică la ITRC Iași și preot colaborator la Răducăneni; pr. dr. Florin Spătariu - maestru de cor și dirijor la corul mare al catedralei din Iași; pr. Cristinel Farcaș și pr. Petru-Mihăiță Mogda - schimb de experiență pastorală la Budapesta.

Peregrinatio Mariae
S-a reluat în luna septembrie pelerinajul în parohii al icoanei Maicii Domnului de la Cacica, prilejuit de Anul Familiei în Dieceza de Iași: 2-5 septembrie: Onești "Sfânta Tereza"; 6-9 septembrie: Huși-Corni "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" (misiuni populare: pr. Iosif Bisoc, OFMConv.); 9-12 septembrie: Roman "Inima Neprihănită a Mariei" (misiuni populare: pr. Iosif Irinel Iosub); 13-16 septembrie: Tețcani; 27-30 septembrie: Bacău "Sfântul Francisc" (misiuni populare: pr. Anton Diacu). În luna octombrie, misiuni populare au fost programate la Bacău "Inima Neprihănită a Mariei", în perioada 25-28 octombrie, predicator fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș.

Pe scurt
- 3 septembrie: Reuniune a coordonatorilor de oficii diecezane, pentru analiza programului pastoral legat de Anul Credinței
- 7 septembrie: Concertul Music Camp în catedrala din Iași, susținut de aproximativ 600 de elevi ieșeni, acompaniați de orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat "Moldova" din Iași
- 7-9 septembrie: Întâlnirea familiilor tinere din A.C., la Luncani
- 17 septembrie: Deschiderea noului an școlar la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, în prezența PS Aurel Percă
- 17 septembrie: Deschiderea noului an școlar la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, cu prezentarea noului director, pr. Cristinel Ghiurca
- 1 octombrie: Deschiderea noului an universitar la Institutele Teologice din Iași și Roman
- 4 octombrie: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan din Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat