Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Sedentarismul

Știm că toți ar trebui să facem exerciții fizice și să urmăm o dietă adecvată pentru a ne menține sănătoși. Cu toate acestea, rareori facem aceste lucruri. Preferăm stilul de viață sedentar, deoarece nu ne obligă să facem prea multe lucruri. Este mai plăcut să petrecem timpul în fața televizorului sau a computerului și, de parcă nu era suficient, ronțăim și servim fel și fel de gustări, care numai sănătoase nu sunt.

Ce este stilul de viață sedentar?

Stilul de viață sedentar este un mod de viață în care o persoană nu se angajează în suficiente activități fizice care ar face parte dintr-un stil de viață sănătos. Acesta este caracterizat de perioade prelungite de repaus, indiferent că este vorba despre vizionarea unor emisiuni, tv., computer sau orice altceva. Oamenii care au un stil de viață sedentar nu acordă aproape deloc importanță activității fizice. Potrivit unui studiu recent, stilul de viață sedentar este mult mai periculos pentru sănătate chiar decât fumatul.

De-a lungul timpului s-au finalizat mai multe cercetări cu privire la stilul de viață sedentar al unei persoane. Concluziile acestor cercetări ar fi următoarele:

- obezitatea - este principalul efect al unui stil de viață sedentar. Pentru că se consumă multe calorii care nu se ard, acestea sunt depozitate în organism sub forma grăsimii în exces. Iar acesta este doar începutul problemelor.

- risc crescut de boli de inimă - inima dv. trebuie să fie irigată corespunzător de fazele sangvine (arterele coronare), pentru ca aceasta să funcționeze normal. Un stil de viață sedentar încetinește circulația sângelui și vasele de sânge devin rigide și se pot bloca. În cazurile grave, acest lucru conduce la ateroscleroză și stop cardiac.

- risc crescut de diabet zaharat - exercițiile fizice regulate contribuie la reglarea nivelului de glucoză din sânge. Conform cercetărilor, exercițiile fizice intensive pot îmbunătăți semnificativ capacitatea organismului de a controla cantitatea de zahăr din sânge. Lipsa activității fizice, duce la creșterea volumului de glucoză, funcția pancreasului (care secretă insulina) fiind suprasolicitată. Aceste lucruri cresc șansele de instalare a diabetului.

- risc crescut de cancer - lipsa activității fizice crește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer: cancerul de sân, cancerul de colon, dar și alte tumori maligne.

- risc crescut de osteoporoză - inactivitatea prelungită poate duce la scăderea densității osoase. Membrele vor avea dificultăți în a susține și sprijini structura corpului. Artrita și osteoporoza, caracterizate prin fragilitatea oaselor, sunt favorizate de un stil de viață sedentar.

- scăderea tonusului muscular - mușchii dv. sunt precum bateriile auto. Ei au nevoie de acțiune regulată pentru a funcționa în mod normal. Dacă aveți un mod de viață sedentar, mușchii dv. nu vor fi prea dezvoltați. Greutatea va avea un efect negativ asupra posturii dv. și a coloanei vertebrale. Statul pe scaun rigidizează și slăbește mușchii care susțin coloana vertebrală și are efecte negative asupra șoldurilor și genunchilor.

- tulburări de somn - stilul de viață sedentar nu tensionează în nici un fel organismul, iar acesta nu va simți prea des nevoia de odihnă. Astfel vor apărea insomniile, în cazurile grave.

- dureri de cap - cercetătorii au constatat că persoanele care nu au făcut exerciții fizice sunt predispuse cu până la 14% la dezvoltarea durerilor de cap, de tipul migrenei, față de cele care fac exerciții fizice în mod constant.

Desigur, dacă până acum ați urmat un stil de viață sedentar, poate părea destul de descurajant să începeți brusc să faceți activități fizice. Totuși, prin repetarea gradată a exercițiilor fizice de mică intensitate (ca spălatul rufelor, călcat, mers pe jos etc.), iar apoi continuând cu alergarea, ciclismul etc. adaptarea va fi mult mai ușoară și veți avea un stil de viață sănătos.

Dr. Doina Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat