Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Profesor în deșertul Chalbi (Kenya)

Teodora Cojan (Valea Seacă) s-a oferit voluntar să-și dedice o perioadă de minimum doi ani din viață ca misionară laică în Kenya. Ea a întrerupt pentru un timp activitatea de profesor de religie într-o comunitate din Dieceza de Iași, pentru a se implica într-un voluntariat în Kenya. În luna august 2011 a plecat, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, cu acordul și binecuvântarea episcopului Petru Gherghel, în misiunea din Maikona (Kenya), unde sunt preoți români misionari. După un an, s-a reîntors în țară, într-o scurtă vacanță și relatează primele ei impresii.

Tânăra misionară spune că era deja obișnuită cu munca de voluntariat. Dorința de a pleca misionară laică în Kenya o avea din anul 2003. Încurajată de faptul că mai avea o soră și un văr misionari în Kenya, în anul 2010 a plecat acolo pentru două luni și jumătate, pentru a studia ambientul și condițiile de viață și activitate pentru care avea să se decidă cu un an mai târziu. "Printre condițiile cele mai importante pentru a face față aici se numără pregătirea psihică și cea fizică. Trebuie să cunoști foarte bine locul unde te duci, să te familiarizezi. Primul lucru ce m-a impresionat, când am ajuns în Kenya, au fost diferențele foarte mari dintre nordul și sudul țării. Capitala țării, Nairobi, care se află în sudul țării, e un oraș în plină dezvoltare, cu multe clădiri moderne. Cum înaintezi spre nord (direcția spre misiunea română), apar case din ce în ce mai sărăcăcioase. Aici oamenii sunt mai simpli, dar mai primitori și mai inocenți", povestește Teodora Cojan. Ea mărturisește că s-a adaptat repede la condițiile climatice și la viața din misiune. "Majoritatea băștinașilor stau în colibe confecționate din diferite materiale... Au două paturi în care noaptea dorm femeile și copiii. Bărbații dorm afară, de cele mai multe ori, pe o piele de animal... Bogăția lor constă în turmele de cămile sau capre. Practic, este banca lor vie. Fiind o zonă vulcanică, pământul este foarte uscat și greu de lucrat", mai spune Teodora.

Din mărturiile preoților misionari din Maikona, se înțelege că, printre proiectele prioritare din regiune, sunt cele care vizează copiii și, în special, educația preșcolară, proiecte care nu sunt subvenționate de stat. "Misiunea noastră are 23 de grădinițe, iar sarcina noastră este să coordonăm activitatea lor. Majoritatea grădinițelor sunt din tablă, unele fără podea, cu bănci înfipte în pământ... De regulă, o zi din activitatea noastră începe cu celebrarea unei Liturghii dimineața. Apoi, în funcție de zile, avem programate diferite activități. De exemplu, sunt zile în care împărțim alimente celor săraci, sau zile când ne deplasăm în filialele misiunilor. Cea mai îndepărtată filială se află la 120 de kilometri, distanță care se parcurge în cinci-șase ore cu mașina. Trebuie să-ți placă munca de misionar ca să poți rezista. Cel mai mult te afectează cazurile în care oamenii vin la tine și tu nu poți să-i ajuți cu nimic. De exemplu, cineva a apelat la noi să transportăm la dispensar un bătrân bolnav de cancer. Nu am putut face nimic, deoarece mașina noastră era defectă. Mașina pe care o avem la dispoziție se defectează deseori, deoarece drumurile sunt foarte dificile, iar fără mașină, uneori nu poți face nimic".

Modul senin al acestei tinere când povestește viața de misionar trezește în orice ascultător o curiozitate deosebită de a experimenta acest "teren" necunoscut multora. Însă, dacă nu toți suntem chemați să facem față unei astfel de provocări, cu siguranță, toți putem sprijini astfel de persoane care îi slujesc pe cei mai săraci dintre cei săraci din lume.

Pr. Claudiu Iștoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat