Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii Sărata

Sâmbătă, 4 august, ora 11.00, va avea loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii parohiale "Sfântul Mihai" din Sărata, județul Bacău.

Biserica a fost construită între anii 1972 și 1973, pe lângă fosta biserică, devenită neîncăpătoare și care era într-o stare avansată de degradare.

Actuala biserică are lungimea de 28 metri, lățimea de 10,40 metri, iar înălțimea turnului de 20 metri. Coordonator principal al construirii bisericii a fost pr. Carol Susan (1913-1979), paroh la Luizi-Călugăra, având în vedere faptul că până în anul 1997 comunitatea Sarata a fost filiala Parohiei Luizi-Călugăra, ajutat fiind de preoții vicari: pr. Ștefan Vacaru, pr. Augustin Pascaru și pr. Petru Beța. Lucrările s-au făcut în regie proprie, neexistând un proiect de construire a bisericii, ci doar o aprobare din partea Consiliului Județean, aprobare ce se intitula "Reparații capitale fără adăugiri".

Biserica a fost construită din banii sătenilor, la care s-a adăugat un ajutor bănesc din partea pr. Ioan Jicmon, originar din această localitate.

Pe parcursul anilor, biserica a suferit unele schimbări și adăugiri, precum: modificarea altarelor, pe timpul primului paroh, pr. Ferenț Tancău, renovarea și repictarea bisericii, schimbarea dușumelei, a geamurilor etc.

Toate aceste modificări au fost susținute financiar de către credincioșii din sat, la care s-a adăugat un ajutor din partea Primăriei Comunei Sărata și a unor persoane cu suflet mare, care au făcut câte o sponsorizare.

Sfințirea bisericii va fi și ocazie de a mulțumi tuturor și de a-l ruga pe bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze cu darurile sale pe toți binefăcătorii care sunt în viață, iar celor răposați să le dăruiască odihnă veșnică pentru toate eforturile depuse.

Pr. Ionel Roșu

* * *

Sarata-Talpa este un sat din județul Bacău, așezat pe dealurile din dreapta Siretului, de o parte și de alta a pârâului Sărății, la 9 km depărtare, spre sud-vest de orașul Bacău.

Localitatea are două sectoare - care odinioară erau așezări separate - Sarata, situată pe partea dreaptă a pârâului Sărății locuit mai mult de ortodocși și Talpa, pe partea și pe dealul din stânga pârâului, unde sunt catolicii și unde este și biserica, cu cimitirul satului. Cu toate aceste deosebiri de odinioară, statisticile catolice, aproape în exclusivitate, au numit așezarea cu singurul nume de Sarata.

Catolicii din Sarata au fost menționați, pentru prima dată, de o statistică a bisericilor și satelor catolice din Moldova, întocmită pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea, când se arată la Parohia Călugăra așezarea Sarata.

Lăcaș de cult catolic nu a existat la Sarata decât în intervalul 1871-1875, când s-a construit o biserică din lemn. Această biserică a fost reclădită - din cărămidă - în anul 1908.

Statistica anuală 1909 a Parohiei Călugăra menționează că biserica proaspăt făcută din Talpa nu-i încă binecuvântată.

Biserica reclădită în anul 1908 a fost demolată, reclădită și mărită în anul 1977. (Pr. Iosif Gabor)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat